nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

14.05.2013 Monsanto wint rechtszaak patentbescherming ggo-zaden

Het Amerikaanse Hooggerechtshof oordeelde dat een landbouwer uit de staat Indiana het patent van Monsanto schond door voedersoja te gebruiken als zaaizaad zonder daarvoor een vergoeding te betalen aan het bedrijf. Volgens Monsanto stond de bescherming van innovatie - in dit geval genetisch gemodificeerde Roundup Ready soja - door patenten op het spel.

Samen met het aankopen van zaaizaad van een Monsanto-sojavariëteit heeft de 75-jarige landbouwer Vernon Hugh Bowman een contract getekend dat hem verbood sojabonen na de oogst te behouden om opnieuw als zaaizaad te gebruiken. Hij was met andere woorden verplicht om elk jaar Monsanto-zaad aan te kopen bij een officiële zaadhandelaar.

De landbouwer voerde voor de rechtbank onder meer aan dat hij met zijn bescheiden activiteiten nooit het monopolie van Monsanto kon doen wankelen. Maar net zoals de lagere rechtbanken, stelde het Hooggerechtshof Monsanto in het gelijk. Het bedrijf heeft miljoenen dollars geïnvesteerd in het perfectioneren van sojabonen tegen het herbicide Roundup, maar kreeg vanwege Bowman geen enkele tegemoetkoming voor de ontwikkeling en vermeerdering van Roundup-resistente zaden.

Wanneer het wel toegestaan zou zijn om een deel van de sojaoogst als zaaizaad te gebruiken, zou de waarde van een patent sterk afnemen al na de eerste verkoop van zaaigoed waarin de Roundup Ready-technologie is verwerkt. Volgens de rechter zou dat leiden tot "minder stimulansen voor innovatie dan het congres wenst". De advocaat van Bowman verwijst ter verdediging naar andere kleinschalig werkende boeren die het heel normaal vinden om zelf zaad te winnnen.

De uitspraak wordt een grote precedentwaarde toegedicht, maar de rechter benadrukt dat zij zich over één speficiek geval heeft gebogen. Monsanto is verheugd dat het Hooggerechtshof zich unaniem heeft uitgesproken voor de bescherming van innovatie. "Deze uitspraak laat bedrijven en overheidsinstellingen toe om verder te blijven investeren in innovatieve technologieën die mensen voeden, aan een job helpen en de VS competitief houden", klinkt het.

Meer info: Supreme Court & Monsanto-website 'Innovation at stake'

Bron: Belga/Boerderij/The New York Times/eigen verslag

Volg VILT ook via