nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

17.01.2005 Monsanto's 'zadenpolitie' zit boeren op de hielen

De Amerikaanse chemiereus Monsanto heeft al meer dan 100 Amerikaanse boeren voor de rechter gedaagd omdat die zaaizaad uit genetisch gewijzigde planten hadden gewonnen en gebruikt. Nog 1.000 andere boeren voelden de hete adem van Monsanto's 'zadenpolitie' in de nek en zij hebben schadevergoedingen betaald om een proces te vermijden. Dat schrijft De Morgen.

Monsanto wil niet dat boeren zelf zaaizaad produceren op basis van gewassen als maïs en soja die het bedrijf genetisch zo heeft gewijzigd dat ze minder last hebben van plagen of bestand zijn tegen een krachtig herbicide dat het bedrijf onder de naam Roundup verkoopt. Volgens Monsanto overtreden dergelijke boeren de wet aangezien de transgene planten beschermd zijn door patenten. Critici vinden dat de multinational zich bezondigt aan afpersing.

Amerikaanse rechtbanken hebben Monsanto al meer dan 15 miljoen dollar aan schadevergoeding toegewezen, zegt het Amerikaanse Center for Food Safety (CFS). "Procederen tegen boeren lijkt wel het belangrijkste onderdeel van Monsanto's businessplan voor transgene gewassen", zegt Joe Mendelson, directeur juridische aangelegenheden van het CFS.

Boer Kem Ralph uit Covington in de Amerikaanse deelstaat Tennessee was allicht de eerste landbouwer die achter de tralies ging omdat hij zaad van Roundup Ready-soja herzaaide. Om dit te vermijden, hebben honderden boeren de voorbije 8 jaar een pak geld overgemaakt aan Monsanto. Volgens Mendelson hebben de landbouwbedrijven geen expertise om juridisch weerwerk te bieden tegen de juristen van Monsanto. "Vaak draagt het bedrijf geen bewijzen aan, maar de boeren draaien bij zonder zich te verdedigen", zo luidt het.

Woordvoerder Chris Horner van Monsanto zegt dat het bedrijf niet actief op zoek gaat naar boeren die zaden illegaal gebruiken. "Maar als we op een geval stoten, dan maken we er wel werk van". Monsanto heeft overigens wel een gratis kliklijn waarmee boeren misbruiken door andere landbouwers kunnen melden. Het bedrijf heeft ongeveer 90 procent van de markt voor transgene soja, katoen en koolzaad in de VS in handen, en ook een groot deel van de maïsmarkt.

Bron: eigen verslaggeving

Volg VILT ook via