nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

30.01.2014 Natuurpunt organiseert opnieuw vogeltelweekend

Natuurvereniging Natuurpunt organiseert in het weekend van 1 en 2 februari voor de veertiende keer haar "Grote Vogelweekend". Vorig jaar telde een recordaantal van 14.000 deelnemers meer dan een half miljoen vogels. Bedoeling is zo veel mogelijk data te verzamelen zodat trends in de aantallen en de verspreiding van tuinvogels op grote schaal kunnen onderzocht worden.

Hoe is het gesteld met de tuinvogels in Vlaanderen? Staat de vink opnieuw op één? Is de vrije val van de ringmus en de spreeuw eindelijk gestuit? En wat is het effect van het zachtere winterweer? Om al die vragen te kunnen beantwoorden, roept Nauurpunt mensen op om dit weekend minstens een halfuur post te vatten in de tuin om er vogels te tellen.

Deelnemers kunnen het aantal gespotte vogels, per soort, invoeren op de website vogelweekend.be. Daar zijn ook foto's en andere gegevens beschikbaar aan de hand waarvan mensen de verschillende vogelsoorten kunnen herkennen. Met de verzamelde data kunnen trends in de aantallen en de verspreiding van tuinvogels onderzocht worden op grote schaal. "Met enkel professionele biologen zou dat onmogelijk zijn en daarom hebben we elke teller hard nodig", zegt Gerald Driessens van Natuurpunt.

Daarnaast is het een ideale gelegenheid om mensen in contact te brengen met het leven van vogels in de tuin en om het belang van voederen duidelijk te maken. "Er is te weinig natuur in Vlaanderen en vogels vinden er moeilijk het voedsel dat ze nodig hebben om de winter te overleven", aldus nog Driessens. Dit jaar nemen voor het eerst ook scholen deel aan de actie.

Meer info: Vogelweekend

Bron: Belga

Beeld: Natuurpunt

Volg VILT ook via