Nederland ruimt drachtige geiten tegen Q-koorts

Het Nederlandse kabinet laat alle drachtige schapen en geiten ruimen op bedrijven waar een besmetting met Q-koorts werd vastgesteld. Dat hebben de ministers Klink van Volksgezondheid en Verburg van Landbouw woensdag bekendgemaakt. Op bedrijven waar wel is ingeënt maar toch Q-koorts wordt geconstateerd, worden enkel de besmette dieren afgemaakt.
9 december 2009  – Laatste update 4 april 2020 14:52
Lees meer over:

Het Nederlandse kabinet laat alle drachtige schapen en geiten ruimen op bedrijven waar een besmetting met Q-koorts werd vastgesteld. Dat hebben de ministers Klink van Volksgezondheid en Verburg van Landbouw woensdag bekendgemaakt. Op bedrijven waar wel is ingeënt maar toch Q-koorts wordt geconstateerd, worden enkel de besmette dieren afgemaakt.

Het ruimen begint volgens Verburg "zo snel mogelijk". Om hoeveel dieren het gaat, is nu nog onduidelijk. De bacterie die Q-koorts veroorzaakt, komt vrij bij miskramen van zieke geiten en schapen en verspreidt zich makkelijk. De ziekte kan ook op mensen overgedragen worden. Sinds 2007 is Q-koorts duidelijk in opmars bij onze noorderburen. Dit jaar raakten in Nederland al meer dan 2.200 mensen besmet met de bacterie en volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zijn er zes overleden.

Q-koorts is geen nieuw fenomeen, maar door de grootschalige intensivering van de geitenhouderij steekt de bacterie de jongste jaren steeds nadrukkelijker de kop op. Volgens epidemioloog Jim van Steenbergen van het RIVM had de sector twee jaar geleden moeten pleiten voor een vervoersverbod voor geiten en schapen. In 2007 was nog niet bekend welke bedrijven met de bacterie besmet waren, reageert de landbouworganisatie LTO.

De grootste Nederlandse boerenorganisatie stemt overigens in met het plan om geiten en schapen te ruimen. Volgens een woordvoerder heeft zijn organisatie al eerder het idee geopperd de dieren te ruimen. LTO schat dat het om ongeveer 15.000 tot 20.000 dieren gaat, meestal geiten. Bijkomende maatregelen, zoals een fokverbod, worden nog onderzocht door de Nederlandse regering.

Veel details over de manier waarop de ruimingen zullen uitgevoerd worden, zijn nog niet bekend. Dat geldt ook voor de eventuele vergoedingen die getroffen veehouders zullen ontvangen. Dat onderwerp zou vrijdag tijdens de ministerraad aangesneden worden. Nederland heeft in verband met de bestrijding van Q-koorts ook al overleg gepleegd met Europa.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek