Nederlandse geitenhouders boos om maatregelen Q-koorts

Het voornemen van de Nederlandse ministers Verburg en Klink om alle drachtige schapen en geiten op met Q-koorts besmette bedrijven te ruimen, komt bij de geitenhouders aan als een mokerslag. De landbouworganisatie LTO spreekt van “onredelijke maatregelen die buiten proportie zijn”.
17 december 2009  – Laatste update 4 april 2020 14:52
Lees meer over:

Het voornemen van de Nederlandse ministers Verburg en Klink om alle drachtige schapen en geiten op met Q-koorts besmette bedrijven te ruimen, komt bij de geitenhouders aan als een mokerslag. De landbouworganisatie LTO spreekt van “onredelijke maatregelen die buiten proportie zijn”. Het feit dat alle vervolgschade wordt afgewenteld op de geitenhouders gaat volgens LTO veel bedrijven de kop kosten.

Na afkondiging van de nieuwe maatregelen tegen Q-koorts kwamen ongeveer 150 geitenhouders bijeen op een besloten bijeenkomst. Daar reageerden ze zeer emotioneel op het besluit van het ministerie van Landbouw om alle drachtige geiten te ruimen. “Dit is de dood voor de sector”, reageerde een geitenhouder. De stemming van de boeren varieerde van bedrukt tot ronduit boos.

Ook de Nederlandse landbouworganisatie LTO is niet te spreken over de nieuwe maatregelen. “Voor ons staat het buiten kijf dat de volksgezondheid op de eerste plaats komt, daarom ook dat wij een combinatie van snel vaccineren en zo nodig meerdere tests hebben voorgesteld. Dit maakt het mogelijk om dieren te sparen die geen risico vormen voor de volksgezondheid”, klinkt het in een persbericht.

Volgens Albert Jan Maat van LTO is wat er nu gebeurt, een overkill aan maatregelen. “De plannen van beide ministers zijn buiten proportie en onevenwichtig, bovendien dreigen gezonde dieren geruimd te worden en besmette dieren zouden op de bedrijven blijven”. Maat vraagt ook aandacht voor de sociale kant van de maatregelen. “Talloze bedrijven zullen sneuvelen als de ministers onverkort hun voornemen in uitvoer brengen”.

Wat LTO niet begrijpt, is dat enkel de gedode dieren zullen vergoed worden. “De gevolgen van een fokverbod en geruimde bedrijven maakt een normale bedrijfsvoering onmogelijk en ontneemt elk toekomstperspectief. En als bedrijven dit overleven, dan kan het jaren duren vooraleer ze de klap te boven komen”, zegt Maat. Hij pleit voor een compensatieregeling omdat bedrijven waar geiten geruimd worden, geruime tijd zonder of met een verminderd inkomen zitten.

De landbouworganisatie haalt ook uit naar de Nederlandse regering. “Als er vijf miljard beschikbaar is voor ABN-Amro, dan moet het toch mogelijk zijn om geld ter beschikking te stellen van de geitensector? Met één pct van het steunbedrag aan ABN-Amro kan een groot deel van de sector ondersteund worden. Het gaat bovendien om een sector zonder hoge bonussen, waar hard gewerkt wordt en waar het probleem is ontstaan zonder dat ondernemers er iets aan kunnen doen”, klinkt het.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek