Nieuw lastenboek rundvlees overtuigde al 3.000 boeren

Dit jaar verdween het Meritus-label uit de winkelrekken. Sinds 1 juli verloopt de kwaliteitsbewaking van Belgisch rundvlees via een generiek lastenboek. Open Vld-er Karlos Callens looft de kostenbesparing die hiermee gerealiseerd wordt. Boerenbond is tevreden dat 3.000 vleesveehouders runderen verkopen via het nieuwe lastenboek. ABS vraagt om de kostenefficiëntie te blijven bewaken.
19 september 2013  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 15:12
Lees meer over:

Dit jaar verdween het Meritus-label uit de winkelrekken. Sinds 1 juli verloopt de kwaliteitsbewaking van Belgisch rundvlees via een generiek lastenboek. Open Vld-er Karlos Callens looft de kostenbesparing die hiermee gerealiseerd wordt. Boerenbond is op zijn beurt tevreden dat 3.000 vleesveehouders runderen verkopen via het nieuwe lastenboek. ABS vraagt om de kostenefficiëntie van het hele systeem te blijven bewaken.

Het generieke lastenboek voor rundvlees bevat de wettelijke eisen en de gemeenschappelijke bovenwettelijke eisen van de verschillende kwaliteitssystemen die de grootwarenhuizen vroeger hanteerden. In het geval van Delhaize was dat Meritus terwijl Colruyt en Carrefour vasthielden aan een eigen label. Een vleesveehouder die aan verschillende winkelketens wou leveren, had dus meerdere audits aan zijn been.

Dankzij het generieke lastenboek volstaat één controle en certificatie om runderen te kunnen verkopen aan de verschillende grootwarenhuizen en beenhouwerijen die het erkennen. Een schriftelijk antwoord van minister-president Kris Peeters aan Karlos Callens leert dat bijna 90 procent van de binnenlandse markt afgedekt wordt door het lastenboek. Boerenbond laat weten dat het generieke lastenboek ook aan producentenzijde succes heeft. Amper tweeënhalve maand na de opstart telt het bijna evenveel vleesveehouders als de oude kwaliteitssystemen Meritus (2.500) en BBQS (600) samen.

Een tweede besparing voor de landbouwer zit volgens Peeters in het groter aantal deelnemers aan het lastenboek dat eveneens de certificatiekost vermindert. "Aan het lastenboek is tevens een door het Voedselagentschap goedgekeurd bemonsteringsplan gekoppeld, als bijkomende garantie inzake het vrij zijn van additieven en contaminanten. Door de invoering van zo'n sectoraal bemonsteringsplan en het verhogen van het aantal runderen in het systeem verminderen ook de staalname- en analysekosten aanzienlijk."

Vlaams volksvertegenwoordiger Karlos Callens verheugt zich daarover: "Minder administratieve en financiële lasten is een goed huwelijk om de rundveehouders tegemoet te komen in deze moeilijke economische tijden." Een artikel in Drietandmagazine leert dat het Algemeen Boerensyndicaat vragen stelt bij de kostenefficiëntie van het lastenboek. Daarom blijft dit item bij BELBEEF, de interprofessionele organisatie die het generiek lastenboek beheert, op de agenda staan.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek