Nieuw meetsysteem op komst voor milieu-impact voeding

Drieëntwintig Europese onderzoeksinstellingen, milieuspecialisten, communicatiespecialisten en actoren uit de agrovoedingsindustrie hebben hun krachten gebundeld in een driejarig project (SENSE) dat ijvert voor een meer duurzame productie en distributie van voedsel. Samen willen zij een vereenvoudigd en geïntegreerd systeem ontwikkelen voor de evaluatie van de milieu-impact van voeding.
31 augustus 2012  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 15:06
Lees meer over:

Drieëntwintig Europese onderzoeksinstellingen, milieuspecialisten, communicatiespecialisten en actoren uit de agrovoedingsindustrie hebben hun krachten gebundeld in een driejarig project (SENSE) dat ijvert voor een meer duurzame productie en distributie van voedsel en drank. Samen willen zij een vereenvoudigd en geïntegreerd systeem ontwikkelen voor de evaluatie van de milieu-impact van voeding.

De agrovoedingsindustrie draagt in belangrijke mate bij aan de opwarming van de aarde en gebruikt zo’n 70 procent van de wereldwijde watervoorraad. Om deze milieu-impact te verkleinen, heeft de sector allereerst goede meetinstrumenten nodig. Dit is wat SENSE in de eerste plaats zal ontwikkelen: één eenvoudig en geïntegreerd meetinstrument voor de milieu-impact van voedsel en drank, doorheen de hele productie- en distributieketen.

Omwille van hun belang in de Europese markt, zal het instrument in de eerste plaats ontwikkeld worden voor de sappen-, melk-, vlees- en aquacultuursectoren. Toch moet het systeem uiteindelijk toepasbaar zijn voor alle sectoren, evenals voor alle bedrijven, onafhankelijk van hun grootte of plaats in de keten.

Daarenboven moet het instrument consumenten in staat stellen om producenten en producten te identificeren die zich engageren op vlak van duurzaamheid. Daarbij zal het systeem niet alleen rekening houden met ecologische duurzaamheid, maar ook met economische en sociale duurzaamheid.

Om dit te bereiken, zullen de partners eerst de huidige systemen voor het analyseren van de milieu-impact van voedsel evalueren. Later zullen ook een geregionaliseerde databank, een matrix van belangrijke milieu-indicatoren en een certificatiesysteem ontworpen worden, naast een communicatieplatform en adviezen voor beleidsimplementatie.

SENSE staat voor Harmonised Environmental Sustainability in the European food & drink chain. Het wordt gesteund door het 7th Framework Programme van de Europese Unie en gecoördineerd door AZTI, een specialist in voedingsonderzoek. Drieëntwintig partners uit 13 lidstaten zetten er hun schouders onder.

Meer info: SENSE

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek