nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

19.07.2011 Nieuwe steunmaatregelen in actieplan groene warmte

Tegen 2020 zal tweederde van de hernieuwbare energie afkomstig zijn van groene warmte. Vlaams minister-president Kris Peeters en energieminister Freya Van den Bossche stelden dinsdag nieuwe steunmaatregelen uit het 'Actieplan Groene Warmte' voor. "Groene warmte is veel goedkoper dan groene stroom en kan het per geproduceerde MW met bijna twintig keer minder steun doen", klonk het.

Tegen 2020 moet 13 procent van de geproduceerde energie hernieuwbaar zijn. De Vlaamse regering wil dat tweederde daarvan afkomstig is van groene warmte en werkte daarvoor steunmaatregelen uit. Groene warmte wordt enerzijds opgewekt door hernieuwbare energiebronnen (biomassa, biogas en warmte uit de ondergrond of omgevingslucht) en anderzijds door de recuperatie van restwarmte.

Blikvanger in het 'Actieplan Groene Warmte' is de zesmaandelijkse 'call' voor steun aan projecten met een capaciteit van meer dan één megawattuur (MW). Er komt ook steun voor groenewarmteprojecten van kleiner dan 1 MW. Daarnaast is er ook steun voorzien voor de recuperatie van restwarmte en de aanleg van warmtenetten en energiepremies voor gezinnen en bedrijven, onder meer voor zonneboilers en warmtepompen. Het nieuwe premiestelsel gaat in op 1 januari 2012.

Peeters en Van den Bossche bezochten het warmtenetwerk tussen de Gentse afvalintercommunale IVAGO en het Universitair Ziekenhuis. Die stoomproductie zorgt voor zestig procent van de verwarming en het warm water van het UZ.

Bron: Belga

Volg VILT ook via