nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

03.01.2014 Noord-Holland onderschept aflatoxine-besmet melkveevoer

Boerderij meldt dat er in Nederland opnieuw aflatoxine is gevonden in mengvoeder. Het nieuws wordt bevestigd door brancheorganisatie Trust Feed, die eraan toevoegt dat het verontreinigde voeder tijdig onderschept is op de melkveebedrijven in Noord-Holland waar het al beland was. De veiligheid van zuivelproducten komt dus niet in het gedrang. In maart 2013 vond Nederland al eens te hoge gehaltes van de natuurlijke gifstof in melk.

Het verontreinigde voeder was volgens Boerderij geleverd op tientallen melkveebedrijven in Noord-Holland, maar werd begin december teruggehaald. Twee melkveebedrijven hebben uit voorzorg hun melk moeten laten weglopen. Dat bevestigt Francine van Rossem, directeur van Trust Feed, de organisatie die namens 86 veevoederbedrijven waakt over de veiligheid van de aan hen geleverde grondstoffen.

De aflatoxine is aangetroffen in gebroken mais, één van de grondstoffen van het mengvoeder. Het zou gaan om een relatief kleine hoeveelheid maïs die oorspronkelijk afkomstig is uit Argentinië. De maïs was niet geschikt voor mengvoederproductie maar is per vergissing toch aan een veevoederfirma uit Overijssel geleverd. Dat bedrijf ontdekte de besmetting tijdens de reguliere monitoring, maar beschikte - om technische en logistieke redenen - pas over de laboresultaten na de levering van het voeder.

Volgens van Rossem is al het verontreinigde voeder tijdig teruggehaald en is er geen gevaar voor de volksgezondheid. Daarom werd er vorige maand geen waarschuwing de wereld ingestuurd. Een veel grootschaligere terugroepoperatie vanwege verontreinigd veevoeder dateert in Nederland nog maar van maart 2013. Voeder dat gemaakt was met Oost-Europese korrelmaïs zorgde toen voor een overschrijding van de aflatoxinenorm in melk op twee bedrijven.

Aflatoxine is een natuurlijk gif afkomstig van schimmels, een zogenaamd mycotoxine, dat op lange termijn een kankerverwekkend effect kan hebben. Door besmet veevoeder kan het in melk terechtkomen. Aflatoxine kan ook pinda's, noten, granen en peulvruchten besmetten.

Bron: eigen verslaggeving

In samenwerking met: Boerderij

Volg VILT ook via