nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

23.03.2006 Nultolerantie tegen krakers in Doel

Het eens zo pittoreske polderdorp Doel haalde deze week op een positieve manier het nieuws dankzij een tweede marktkramer die weer wat leven in de dorpsgemeenschap blaast. Maar er klinken ook andere geluiden. "Steeds meer schorremorrie uit verre oorden denkt dat hier alles kan en mag", zeggen sommige autochtone inwoners. Sinds woensdag is de nultolerantie van kracht, controleert de politie continu door het handvol straten en maakt de verantwoordelijke intercommunale plannen om dertig woningen tegen de grond te gooien.

Officieel telt Doel nog zo'n 202 bewoners. Maar buurtwerkers geloven dat het er in werkelijkheid meer dan 400 zijn. Steeds meer woningen van weggetrokken Doelenaars worden ingepalmd door krakers van allerlei pluimage. Er dagen op dit moment zelfs zodanig veel krakers op dat het geregeld onderling tot incidenten komt. "Zeg maar dat Doel overvol zit", zeggen de Doelenaars.

"Met die eerste golf krakers hebben ik nooit problemen gehad", vertelt Maurice Vergauwen, de vroegere veldwachter van Doel. "Vaak zijn het beginnende muzikanten of kunstenaars die amper iets verdienen en hier gratis onderdak zoeken. Ze doen hun best om in harmonie met de oorspronkelijke bewoners te leven. Maar steeds vaker komen hier ook busjes vol vreemdelingen uit Duitsland en verder aan die verre van omzichtig op zoek gaan naar een dak boven hun hoofd".

"Sinds enkele weken regent het hier klachten van zowel oorspronkelijke bewoners als van de 'deftige krakers' over de aanhoudende stroom nieuwkomers", zegt de Beverse burgemeester Marc Van de Vijver (CD&V). Hij gaf zijn politiekorps woensdagochtend de opdracht om voortaan continu in de deelgemeente Doel te patrouilleren. "Het moet voor iedereen duidelijk worden dat ook in Doel de wet nog altijd van kracht is. Onze agenten zullen geen nieuwe krakers meer dulden".

Lees ook: geVILT: Boeren zonder Doel

Bron: Het Nieuwsblad

Volg VILT ook via