nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

20.10.2009 Ook in 2010 verplichte vaccinatie tegen blauwtong

Hoewel er dit jaar nog geen enkel geval van blauwtong is vastgesteld in België, heeft het Sanitair Fonds beslist dat ook in 2010 alle runderen en schapen verplicht gevaccineerd moeten worden tegen blauwtong type 8. Dat werd vernomen bij Boerenbond.

Dat er dit jaar nog geen enkel geval van blauwtong opdook, betekent volgens Erik Mijten van Boerenbond niet dat het virus helemaal verdwenen is. "Het is vermoedelijk nog in heel lichte vorm aanwezig", zegt Mijten. "Voor 2010 heeft men het zekere voor het onzekere genomen en vaccinatie opnieuw verplicht, net als in 2008 en 2009". Midden volgend jaar zou er een grondige evaluatie gebeuren.

Boerenbond zei eerder al dat er moet nagedacht worden over de vaccinatiestrategie. "Als het virus niet uniform aangepakt wordt in alle getroffen lidstaten is uitroeiing ervan nagenoeg onmogelijk en moet een vrijwillige vaccinatie overwogen worden", aldus de landbouworganisatie.

In 2007 waren er nog 6.870 blauwtonghaarden in België, vorig jaar een vijftigtal. Blauwtong wordt overgebracht door een mug en treft vooral schapen. Die krijgen bijvoorbeeld koorts, een soms opgezwollen blauwe tong en ontstekingen van de mondholte en kunnen tijdelijk onvruchtbaar zijn. Ook andere herkauwers, zoals runderen en geiten, zijn vatbaar voor de ziekte maar lijden niet aan de acute vorm.

Bron: Belga

Volg VILT ook via