Overheid informeert over veldproeven ggo-aardappel

De FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu informeert de bevolking over twee veldproeven die in Vlaanderen zullen plaatsvinden met genetisch gemodificeerde aardappelen met een verhoogde weerstand tegen de aardappelplaag. Iedereen kan zijn opmerkingen via een online formulier bezorgen.
17 november 2010  – Laatste update 4 april 2020 14:57
Lees meer over:

De FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu informeert de bevolking over twee veldproeven die in Vlaanderen zullen plaatsvinden met ggo-aardappelen met een verhoogde weerstand tegen de aardappelplaag. De bevolking wordt betrokken in de evaluatieprocedure van elke aanvraag voor het gebruik van een ggo zodat iedereen zijn opmerkingen via een online formulier kan bezorgen.

De aardappelen waar het om gaat zijn beter bestand gemaakt tegen pytophthora infestans, beter gekend als de aardappelplaag. Het is een schimmel die de aardappelteelt sterk aantast in streken met een gematigd klimaat zoals in België, en die het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen noodzakelijk maakt teneinde de ziekte onder controle te houden.

Volgend op een reeks proeven die in serres werden uitgevoerd, hebben de veldproeven tot doel te controleren of deze genetisch gemodificeerde aardappellijnen een verminderde gevoeligheid voor aardappelplaag vertonen onder de Vlaamse bodem- en klimatologische omstandigheden. Twee dossiers voor één en dezelfde veldproef werden gelijktijdig ingediend: een deel van de aardappellijnen zal onder de verantwoordelijkheid van de Universiteit van Gent getest worden, de andere onder de verantwoordelijkheid van BASF.

Zoals vastgelegd in een KB, wordt het publiek gedurende 30 dagen geraadpleegd omtrent de ggo’s die op termijn in de handel kunnen worden gebracht en in het leefmilieu worden geïntroduceerd. Het publiek heeft toegang tot diverse gegevens uit de aanvraagdossiers van de Universiteit Gent en van BASF en tot een online-formulier om commentaar te geven of vragen te stellen over die dossiers. De raadpleging loopt nog tot en met 8 december.

Meer info: klik hier voor het technisch dossier en een samenvatting

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek