POVLT zoekt innovatieve behandelingen voor water

Het kenniscentrum Water voor Land- en Tuinbouw, onderdeel van het POVLT in Beitem, is op zoek naar nieuwe systemen en ontwikkelingen voor het behandelen van alternatieve waterbronnen. Het water uit alternatieve bronnen is vaak van mindere kwaliteit en moet dus een behandeling ondergaan vooraleer het kan gebruikt worden.
4 maart 2010  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:53
Lees meer over:

Het kenniscentrum Water voor Land- en Tuinbouw, onderdeel van het POVLT in Beitem, is op zoek naar nieuwe systemen en ontwikkelingen voor het behandelen van alternatieve waterbronnen. Omdat landbouwers steeds minder grondwater mogen oppompen, moeten zij op zoek naar alternatieven. “Maar de alternatieve waterbronnen zijn vaak van mindere kwaliteit en dus is een behandeling noodzakelijk”, klinkt het.

Veel landbouwers in de Westhoek waren voor de watervoorziening op hun bedrijf afhankelijk van een diepe grondwaterwinning. Sinds 2005 is het oppompen van diep grondwater geen evidentie meer. Diepe winningen worden, omwille van overbemaling, maar beperkt hervergund. Zo waren in 2005 nog 833 landbouwers vergund voor een gemiddeld jaarlijks debiet van 3.490m³, terwijl in 2008 nog maar 691 landbouwers een vergunning hadden voor een debiet van 2.700m³.

Een mogelijke oplossing is het overschakelen op leidingwater, maar dat is veel te duur. Daarom is er actief gezocht naar alternatieve waterbronnen, zoals open putwater, oppervlaktewater, drainagewater, enzovoort. Maar die alternatieve waterbronnen zijn vaak van mindere kwaliteit en hebben een te hoog gehalte aan niet-gewenste stoffen, zoals ijzer, ammonium of bacteriën.

Om die alternatieven zonder bijkomende ziektedruk in de stal of op het veld te kunnen gebruiken, is een behandeling van het water vaak noodzakelijk. Volgens het Kenniscentrum Water hebben de landbouwers in de Westhoek creatief leren omgaan met de waterproblematiek. Zo zijn er al verschillende initiatieven genomen om de kwaliteit van het water te verbeteren, zoals het gebruik van een kokos- en lavafilter.

Vaak is een combinatie van verschillende technieken of behandelingen nodig om het gewenste resultaat te bekomen. Om de landbouwers te helpen om de juiste behandeling te hanteren, werkt het Kenniscentrum aan de ontwikkeling van een webtool. Die moet het mogelijk maken om een analyseresultaat in te voeren. Dit analyseresultaat wordt dan afgetoetst aan de theoretische normen. Wanneer de kwaliteit op bepaalde vlakken onvoldoende is, zal een behandelingstraject worden voorgesteld.

Om deze webtool en het begeleidingstraject te verbeteren, is het Kenniscentrum Water nog steeds op zoek naar nieuwe initiatieven en ontwikkelingen op vlak van waterbehandeling. “Landbouwers of toeleveringsbedrijven die nieuwe innoverende technieken kennen of toepassen, mogen ons hier steeds van op de hoogte brengen”, klinkt het. Het Kenniscentrum wil deze nieuwe informatie nadien ook ter beschikking stellen van andere landbouwers die met de waterproblematiek te maken krijgen.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek