nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

 

23.04.2012 Parmalat-bestuurders krijgen ook in beroep zware straf

Twee voormalige bestuurders van de Italiaanse voedingsgroep Parmalat, onder wie stichter Calisto Tanzi, zijn maandag in beroep veroordeeld tot zware gevangenisstraffen. In eerste aanleg was de straf nog iets zwaarder, maar de bestuurders vliegen nog steeds jarenlang achter de tralies. Parmalat ging in 2003 frauduleus failliet en liet een put achter van 14 miljard euro.

Het hof van beroep van Bologna veroordeelde de 73-jarige Tanzi tot 17 jaar en 10 maanden opsluiting. In eerste aanleg, in december 2010, had hij 18 jaar effectief gekregen. De man was maandag niet aanwezig bij het voorlezen van het verdict. Zijn advocaten lieten meteen weten cassatieberoep te zullen aantekenen. Voormalig financieel directeur Fausto Tonna, in eerste aanleg veroordeeld tot een straf van 14 jaar, zag die in beroep teruggebracht tot 9 jaar, 11 maanden en 20 dagen.

Parmalat was één van de grootste voedingsconcerns van Italië en stelde meer dan 36.000 mensen tewerk. De groep was ook verbonden aan de voetbalclub van Parma. Na het frauduleuze failliet bleven meer dan 135.000 beleggers met lege handen achter. Tegen de toplui liep ook nog een proces voor manipulatie van de beurskoers en daarvoor werd Tanzi in Cassatie reeds veroordeeld tot acht jaar en één maand gevangenisstraf. Maar omwille van zijn hoge leeftijd en slechte gezondheidstoestand werd hij nog niet geconvoceerd om ook die straf uit te zitten.

Bron: Belga

Volg VILT ook via