nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

30.03.2011 Pessimisme over Doharonde neemt almaar toe

Tien jaar na de opstart van de Doha-ronde is de kans groot dat de onderhandelingen over de vrijmaking van de wereldhandel over enkele weken definitief dood worden verklaard. De kloof tussen de VS en China lijkt te groot. Meteen zou ook het internationale handelssysteem in een existentiële crisis verzeilen, meent De Tijd. Eurocommissaris voor Handel Karel De Gucht wil nog niet te pessimistisch zijn.

Eind 2001 werd de Doharonde opgestart in Qatar en sindsdien heeft ze al een reeks deadlines gemist. Sinds een paar jaar situeert het probleem zich voornamelijk bij de Verenigde Staten. De Amerikaanse bedrijven vinden dat ze te veel toegevingen moeten doen, zonder dat ze daar veel voor in ruil krijgen. Daardoor is het voor president Obama zo goed als onmogelijk om een eventueel Doha-akkoord goedgekeurd te krijgen in zijn parlement.

De afgelopen weken onderhandelden Amerikaanse diplomaten in het hoofdkwartier van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) in Genève met hun collega’s uit de BRIC-landen (Brazilië, Rusland, India en China, nvdr.). Die gesprekken leverden weinig tot niets op. Eerder deze week was er ook overleg met de ambassadeurs van alle WTO-landen. De sfeer was er volgens De Tijd openlijk pessimistisch.

Pascal Lamy, directeur-generaal van de WTO, riep de lidstaten op om na te denken over de gevolgen van een mislukking. “Dit zou de WTO schaden, terwijl die net moet waken over eerlijke wereldhandel”, meent hij. Vanaf volgende week zal Lamy de voornaamste lidstaten bij zich roepen in een zogenaamde biechtstoelprocedure. Daar wil hij onderzoeken in welke mate de kloof tussen China en de VS gedicht kan worden.

De tijd begint echter te dringen want volgend jaar zijn er in de VS presidentsverkiezingen en dan ligt het dossier extra gevoelig in Washington. Daarom zouden er tegen 21 april voorlopige teksten moeten zijn over alle onderdelen van het akkoord: landbouw, industrie, diensten en douaneregels. Tegen eind juli moet op die manier een politiek akkoord mogelijk zijn. Dat moet dan tegen het einde van dit jaar worden omgezet in juridische teksten.

In Genève werd daarom al gespeculeerd over een scenario bij een mislukking. Toch wil voorlopig niemand als eerste de handdoek in de ring gooien. Ook EU-commissaris voor Handel Karel De Gucht wil nog niet te pessimistisch zijn. “De kloof is breed, maar nog te overbruggen”, stelt hij. Sinds de grote handelsmogendheden ruim zestig jaar geleden begonnen met handelsrondes, is er nog nooit een ronde mislukt. Een mislukking zou grote gevolgen kunnen hebben voor de wereldhandel.

Omdat de Doharonde zo lang aansleept, werken alle grote mogendheden nu al aan bilaterale akkoorden. Zo’n wirwar aan handelsakkoorden komt de rechtszekerheid echter niet ten goede. Bovendien zou een mislukking de geloofwaardigheid van de WTO aantasten. Binnen de WTO wordt immers ook gewaakt over de toepassing van bestaande afspraken. Vandaag beschikt de Wereldhandelsorganisatie over een zeer sterk systeem om handelsgeschillen te beslechten.

Bron: De Tijd

Volg VILT ook via