nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

25.09.2012 Plattelandsfonds verdwijnt voorlopig in de koelkast

In Het Laatste Nieuws reageren verschillende burgemeesters erg teleurgesteld op het nieuws dat het langverwachte plattelandsfonds van de Vlaamse regering de begroting voor 2013 niet haalde. Het plattelandsfonds wordt, net als enkele andere nieuwe beleidsmaatregelen, tijdelijk uitgesteld. "Bij de begrotingscontrole begin volgend jaar wordt opnieuw bekeken wat budgettair mogelijk is", laat het kabinet Peeters weten.

Vanaf begin volgend jaar zou vanuit het plattelandsfonds geld vloeien naar landelijke gemeenten. Dat draait nu anders uit. Om de begroting voor 2013 in evenwicht te houden zonder nieuwe belastingen, zet de Vlaamse regering een aantal nieuwe initiatieven in de koelkast. Naast het plattelandsfonds is bijvoorbeeld ook de kindpremie dat lot beschoren. Het besluitvormingsproces kent verder zijn verloop, maar de begrotingscontrole in 2013 moet uitwijzen of er geld is om door te gaan met het plattelandsfonds.

Het Westhoekoverleg, dat alle gemeenten in de Westhoek overkoepelt, reageert verslagen. "We hopen dat de regering snel het plattelandsfonds erkent want plattelandsgemeenten hebben specifieke uitdagingen", zegt voorzitter Bernard Heens, tevens burgemeester van Heuvelland. Of gemeenten in aanmerking komen voor ondersteuning, zou bepaald worden op basis van oppervlakte, aantal inwoners, kadastraal inkomen en aantal kilometer wegen. Elke gemeente zou maximum een kwart miljoen euro per jaar krijgen, weet Het Laatste Nieuws.

Burgemeester Lode Morlion van Lo-Reninge reageert zwaar ontgoocheld. Het verwondert hem ook dat de beslissing 'on hold' wordt gezet want het plattelandsfonds is 'peanuts' in vergelijking met het totale budget van de Vlaamse regering. Burgemeester Gerard Liefooghe van Alveringem zegt dat 200.000 euro bijzonder welkom zou zijn geweest voor zijn kleine gemeente. Mesen rekende volgens burgemeester Sandy Evrard op de steun en moet nu prioriteiten stellen.

Vlaams volksvertegenwoordiger Jan Verfaillie, tevens burgemeester van Veurne, is niet van plan om de beslissing in het parlement goed te keuren. Zijn collega van Poperinge spreekt van een ferme tegenslag. "Die bijdrage kon het verschil maken en vormde een extra duw in de rug voor de komende legislatuur", aldus Christof Dejaegher. Lies Laridon, burgemeester van Diksmuide, hoopt dat uitstel geen afstel is en zegt dat het extra geld vooral nuttig zou zijn voor het herstel van landelijke wegen.

Bron: Het Laatste Nieuws/eigen verslaggeving

Volg VILT ook via