nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

13.01.2013 Pluimveehoudster uit Baal is de nieuwe Schoonste Boerin

Na een wervelende show op Agriflanders is Ellen Vaneynde verkozen tot de nieuwe Schoonste Boerin. Haar eredames zijn collega-pluimveehoudster Lynn De Vloo en Veerle Liessens, die een gemengd bedrijf runt. De 27-jarige Vaneynde wil de spreekbuis worden van de landbouwsector. Als Schoonste Boerin de landbouw promoten, kan volgens haar door te tonen dat "boerinnen hun vrouwtje kunnen staan in een mannenwereld".

De verkiezing van Schoonste Boerin van Vlaanderen vond al voor de vijfde keer plaats. Met dit evenement wil organisator Field Communication, een gespecialiseerd communicatiebureau, het beeld van de Vlaamse land- en tuinbouwsector en zijn boerinnen bijsturen. Het grote publiek stemde voor zijn favoriet op Facebook en de negen finalisten toonden via een reeks praktische proeven ook hun kunnen aan de bezoekers van Agriflanders.

Maar de nieuwe Schoonste Boerin moest vooral indruk maken tijdens de verkiezingsavond op landbouwbeurs Agriflanders in Gent. Een jury van personaliteiten uit de landbouwwereld zou haar immers beoordelen op spontaniteit, uitstraling, mondigheid, gezond boerinnenverstand, kijk op de landbouwsector, enz. Als uithangbord van de hele landbouwsector en boegbeeld van alle dynamische boerinnen en tuiniersters wacht haar namelijk een niet te onderschatten taak.

De voorbije twee jaar heeft Cindy Declercq de titel 'Schoonste Boerin' extra uitstraling gegeven door zich een uitstekende ambassadrice te tonen. Als één van tien juryleden lette Declercq in het bijzonder op de 'présence' van de kandidates en de vlotheid waarmee zij andere deelsectoren vertegenwoordigen dan degene waarmee zij vertrouwd zijn.

De kandidates waren erg aan elkaar gewaagd zodat het geen gemakkelijke beslissing werd. Veerle Liessens, Lynn De Vloo en Ellen Vaneynde maakten het meeste indruk op de jury. Met een vijfde van de stemmen sleepte Liessens overtuigend de publieksprijs in de wacht, maar de jury was het meest gecharmeerd door Ellen Vaneynde. Communicatief bleek zij enorm sterk en ook uitstraling ontbreekt niet bij deze 27-jarige pluimveehoudster.

Samen met haar moeder baat zij een bedrijf uit met 60.000 leghennen. "Scharrelkippen", benadrukt Vaneynde, "want we hechten veel belang aan dierenwelzijn." Als zorgboerin zet zij zich actief in voor de meer kwestbare mensen van onze maatschappij. Haar gedrevenheid brengt haar ook op vergaderingen waar pluimveehouders samen de problemen binnen de sector aankaarten.

De nieuwe Schoonste Boerin draagt deze titel twee jaar lang. Zij krijgt van invoerder Cofabel, één van de sponsors van de verkiezing, een jaar lang een nieuwe John Deere tractor in bruikleen. Samen met haar twee eredames beschikt zij voortaan over een powertool van het merk Hitachi. De Schoonste Boerin en haar twee eredames genieten binnenkort van een vakantie en fotoshoot op het Griekse eiland Rhodos. Eens terug in het land zullen wij ongetwijfeld nog van hen horen.

Meer foto's van de verkiezingsavond op de Facebookpagina van VILT.
Lees ook de reportage in het VILT-magazine Melk&honing over ons bezoek aan het leghennenbedrijf van Ellen en haar moeder.

Bron: eigen verslaggeving

Volg VILT ook via