nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

 

30.12.2011 Polen zet investeerders in landbouwgrond buitenspel

De regering van de Poolse premier Donald Tusk gaat alle verpachte staatsgronden te koop aanbieden. Bedrijven met een omvang van 300 hectare of meer mogen volgens een wetsvoorstel maximaal 70 procent van hun pachtgronden kopen. De overwegend kleinschalige landbouwbedrijven in Polen kunnen nu volop landbouwgrond verwerven vooraleer buitenlandse investeerders zich in 2016 op de grondenmarkt begeven.

Na de val van het communistische bewind in 1991 heeft de nieuwe regering via een agentschap geprobeerd alle landbouwgrond in staatshanden te verkopen. Van de 4,5 miljoen hectare is ruim 2 miljoen hectare verkocht en 1,5 miljoen hectare is middels langdurige pachtcontracten bij boeren ondergebracht.

Die contracten zouden nu niet meer verlengd worden. De landbouwer die de grond bewerkt, krijgt als eerste de kans om 70 procent van de betreffende gronden te kopen. Het overige deel vervalt aan de overheid die de gronden zal veilen. Het voorstel lijkt ingegeven door budgettaire problemen en protectionisme.

Een landbouwbedrijf in Polen is gemiddeld slechts zeven hectare groot. Daardoor krijgen veel kleine bedrijven nu de kans te groeien vooraleer buitenlandse investeerders in 2016 landbouwgrond kunnen verwerven zonder dat zij een minderheidsbelang moeten nemen in een joint-venture met een Pools bedrijf.

Bron: |

In samenwerking met: agd.media

Volg VILT ook via