"Regels distelbestrijding zijn altijd na te leven"

Een gebruiker van een perceel moet de geldende bepalingen inzake distelbestrijding naleven, zelfs als er geen specifieke bepalingen zijn opgenomen in zijn beheerovereenkomst, gebruiksovereenkomst of concessie. Als dit niet correct gebeurt, is het gebruikelijk dat landgebruikers van nabijgelegen gebieden rechtstreeks contact opnemen met de verantwoordelijken. Een officieel meldpunt is er niet.
11 oktober 2012  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 15:06
Lees meer over:

Een gebruiker van een perceel moet de geldende bepalingen inzake distelbestrijding naleven, ook zonder specifieke bepalingen in zijn beheer- of gebruiksovereenkomst of concessie. Als dit niet correct gebeurt, is het gebruikelijk dat landgebruikers van nabijgelegen gebieden rechtstreeks contact opnemen met de verantwoordelijken. Zo nodig kan ook ANB verwittigd worden, maar een officieel meldpunt is er niet.

Zo antwoordt minister van Leefmilieu en Natuur Joke Schauvliege op een parlementaire vraag van Jos De Meyer. Die concludeert daaruit dat goed nabuurschap erg belangrijk blijft voor het evenwicht tussen natuur en landbouw “in een landschappelijk versnipperd gebied als Vlaanderen”.

Schauvliege benadrukt nog dat natuurreservaten een ontheffing kunnen aanvragen om te voldoen aan de wettelijke verplichting van distelbestrijding. Die ontheffingen kunnen verleend worden in het belang van het natuurbehoud, wetenschappelijk onderzoek of ter voorkoming van disproportionele schade. “De Uitkerkse Polder, het natuurgebied waar recent erg hoge distelconcentraties werden aangetroffen, heeft zo’n ontheffing aangevraagd en goedgekeurd gekregen. Ook werd er een ontheffing toegekend op het lokaal gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen”, licht ze toe.

In gebruiksovereenkomsten en concessies tussen landbouwers en terreinbeherende verenigingen of het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB), worden vaak aangepaste bepalingen over distelbestrijding opgenomen. “In het geval van de Uitkerkse Polder werd met de zittende landbouwer bijvoorbeeld afgesproken dat hij distels op het grasland mechanisch zou bestrijden. In geval van grote aantallen of oppervlakten, zou hij bovendien contact opnemen met ANB zodat samen een gepaste bestrijding zou kunnen worden vastgelegd.”

“De landbouwer heeft zich echter niet aan die afspraken gehouden. Het maaien gebeurde de laatste jaren vaak laattijdig, niet correct of zelfs helemaal niet. Ook werd ANB niet op de hoogte gebracht van de explosieve disteltoename. ANB heeft recent dan maar besloten het probleem zelf aan te pakken en de distels te maaien, gezien de pachtverzakingsakte met de landbouwer volgend jaar afloopt”, klinkt het nog.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek