nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

 

22.02.2012 Regionaal Landschap Voorkempen wil 40 nieuwe stuwdammen

Regionaal Landschap de Voorkempen roept landbouwers uit Wuustwezel, Kalmthout, Essen en Brecht op om stuwdammen te installeren in perceelgrachten. Momenteel telt de regio al 22 stuwen, beheerd door 15 landbouwers. “Stuwdammen kunnen enerzijds wateroverlast en verzuring van de grond tegengaan, en zorgen er anderzijds voor dat de percelen ook in droge periodes water krijgen”, klinkt het.

De oproep past in het kader van het ‘LEADERproject waterconservering: agrarisch stuwpeilbeheer’, dat in januari van start ging. Dat is een vervolgproject op het waterconserveringsproject van Wuustwezel. Het regionaal landschap is momenteel op zoek naar geschikte locaties om een 10-tal nieuwe stuwen in de vier gemeenten te plaatsen.

Om de geïnteresseerde landbouwers te informeren, werd afgelopen week een terreinbezoek in Wuustwezel georganiseerd. “Door een stuw te installeren vloeit het regenwater in de gracht trager af, waardoor wateroverlast vermeden wordt”, getuigt één van de bezochte landbouw-beheerders in Gazet van Antwerpen. “De bodem kan dat regenwater ook beter opnemen, en landbouwers kunnen tijdens de zomer water in de gracht bijhouden om drogere periodes te overbruggen.”

Anderzijds vermijden stuwdammen ook verzuring van zwaardere of nattere bodems. “Wanneer het erg hard regent, voeren de stuwen het water op de percelen af naar de grachten, waardoor het niet op de velden blijft staan en voor verzuring kan zorgen”, vertelt Thierry van der Straten Waillet, schepen van Leefmilieu in Malle, aan het dagblad.

Per geïnstalleerde stuw krijgt een landbouwer 50 euro. Bovendien mogen alle beheerders deelnemen aan de Agrobeheergroep waterconservering, die het plaatsen en beheren van de stuwen zal begeleiden en opvolgen. Geïnteresseerden kunnen zich nog tot 1 maart inschrijven. Het project draagt de financiële steun van LEADER Markante Kempen, de Provincie Antwerpen, de Vlaamse Landmaatschappij en de gemeenten Wuustwezel, Brecht, Essen en Kalmthout.

Bron: Gazet van Antwerpen

Beeld: Regionaal Landschap de Voorkempen

Volg VILT ook via