nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

03.08.2012 Reuzenwesp vormt nieuwe bedreiging voor de bijen

De Aziatische hoornaar kan vanaf half augustus opduiken in ons land, waarschuwen De Standaard en Het Nieuwsblad de imkers in ons land. Het gaat namelijk om een 'reuzenwesp' die het gemunt heeft op bijen. In 2005 dook het dier voor het eerst op in Frankrijk. Waarschijnlijk kwam het per schip mee uit China. Sindsdien heeft de soort zich goed aangepast aan ons klimaat.

Er is nog maar één exemplaar van de Aziatische hoornaar in België waargenomen, maar het Waalse bijenonderzoekscentrum CARI beschouwt de komst van de Aziatische hoornaar naar ons land als 'onvermijdelijk'. Het 2,5 cm grote insect is een wespensoort die zich voedt door honingbijen te vangen net voor ze de bijenkorf invliegen.

Een bijkomend probleem dus voor imkers, die nu al met massale bijensterfte kampen omdat volkeren verzwakt zijn door de varraomijt, het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en een gebrek aan voedsel. "Als de hoornaar hier opduikt, is dat een ramp", zegt imker Achiel Geurts in de krant. "Hoornaars bouwen grote nesten en gebruiken die als uitvalsbasis om bijenkasten leeg te roven. Op minder dan 30 minuten kunnen ze alle bijen doden."

Bron: De Standaard/Het Nieuwsblad

Volg VILT ook via