nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

13.12.2010 Schaarbeek verkiest trekpaarden boven vuilniskar

In het Brusselse Schaarbeek worden de openbare vuilnisbakken binnenkort leeggemaakt met de hulp van twee trekpaarden. De gemeente maakt zich sterk dat zo de aanschaf van een vuilniskar wordt vermeden. In Frankrijk sprongen al enkele honderden gemeenten op de paardenkar, in België gebruikt de Brusselse gemeente Oudergem ze in haar parken. Liefhebbers zijn blij met de revival van het trekpaard.

De trekpaarden, Brabantse of Ardense, zullen ingezet worden bij het leegmaken van de vuilnisbakken, het sproeien van de perken en het ruimen van bladeren in de herfst. De keuze voor trekpaarden in plaats van een vuilniskar wordt genomen uit ecologische overwegingen en vanwege het sociale aspect. “Niemand merkt een gewone arbeider op, maar met een paard erbij, zal hij respect krijgen. Passanten zullen een praatje met hem maken", klinkt het bij de groendienst.

In Oudergem werkt de groendienst in de parken al langer met paarden, maar in Schaarbeek zijn de stedelijke kasseien hun werkterrein, net als dik 100 jaar geleden. In maart zullen de paarden voor het eerst te zien zijn in de Schaarbeekse straten, behalve aan het Meiserplein (te druk) en het Liedtsplein (te steil). De stallen voor de dieren komen in het Josaphatpark.

Georges Stienlet, voorzitter van de Vereniging ter bevordering van het Belgisch Trekpaard, verwacht geen problemen omtrent het bijzondere werkterrein van de paarden. "Men denkt vaak aan een trekpaard als boerenpaard, maar dat is niet waar. Op het einde van de 19de eeuw werden de dieren meer ingezet in industriële en stedelijke contexten dan in de landbouw. Ze trokken de zware lasten van brouwerijen en deden de Antwerpse haven draaien.”

Stienlet is opgetogen over het plan en meent dat trekpaarden in Schaarbeek erg nuttig zullen blijken om door bepaalde moeilijk bereikbare kleine straten te manoeuvreren. Hij steunt elk initiatief dat het gebruik van trekpaarden op een zinvolle manier stimuleert. “Leuk om te zien hoe een ras dat 20 jaar geleden bijna op sterven na dood was, nu aan een revival bezig is. Eindelijk wordt het geherwaardeerd."

Bron: Het Laatste Nieuws

Volg VILT ook via