nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

 

02.10.2008 Schrijnend tekort aan leerkrachten in landbouwscholen

De Vlaamse land- en tuinbouwscholen kampen met een schrijnend tekort aan leerkrachten, schrijft De Standaard. Een bijkomend probleem is dat de hofleverancier, de lerarenopleiding Biotechnieken aan de Leuvense hogeschool GroepT, dit academiejaar maar één nieuwe student mocht inschrijven. En Jelle Salaets was de enige die afstudeerde.

Volgens René Creemers, de directeur van de Vilvoordse tuin- en landbouwschool KTA Horteco is het tekort aan geschikte kandidaat-leerkrachten momenteel heel schrijnend. Horteco telt meer dan zeshonderd studenten. "Ik ben tegenwoordig blij met iemand uit de land- en tuinbouwsector die een getuigschrift van pegagogische bekwaamheid op zak heeft zodat hij les kan geven. Maar ook die mensen zijn heel moeilijk te vinden. Onderwijs is een vak apart en schrikt praktijkmensen vaak af", zegt Creemers.

"Toch hebben ook die kandidaten hun beperkingen. Iemand met een diploma secundair onderwijs maar veel praktijkervaring kan je wel praktische vakken laten geven, maar geen theorie. Daarvoor heb je regenten of professionele bachelors nodig. Maar regenten zijn tegenwoordig zo dun gezaaid dat ik permanent moet puzzelen", aldus Creemers.

"Het probleem is ook dat ik alleen bij een opleiding in Leuven terecht kan. Op alle andere plaatsen in het land zijn de lerarenopleidingen voor land- en tuinbouw opgedoekt. Alleen in Kortrijk bestaat ze nog als avondopleiding". Die Leuvense opleiding is de lerarenopleiding Biotechnieken aan GroepT. In het eerste jaar zit momenteel één student, een nieuwkomer. In het tweede jaar twee en in het derde jaar vier. Een andere student moet alleen nog zijn laatstejaarsstage afwerken.

De opleiding biedt de studenten een combinatie van agrarische wetenschappen zoals teelten, dieren, bodem en machines en motoren en biotechnische wetenschappen zoals chemie, voeding en ecologie. Maar het succes is dus beperkt. Vorig jaar studeerde maar een student af als leraar of bachelor biotechnieken.

"In het eerste jaar waren we met vijf studenten. Maar gaandeweg zijn er mensen afgevallen en enkele van mijn collega-studenten zitten nu nog op GroepT", zegt Jesse Salaets uit Kessel-Lo. "Na mijn secundaire school heb ik eerst een jaar biologie gestudeerd aan de universiteit. Toen dat niet lukte, moest ik op zoek naar iets anders. Zo kwam ik bij de lerarenopleiding Biotechnieken. Die sprak me meteen aan omdat ik graag in de natuur-educatieve sector wilde werken en omdat ik wel gewonnen was voor de link tussen biologie, biotechnieken en land- en tuinbouw".

Salaets geeft nu bijna een maand les bij Horteco. "Ik ben er klastitularis van het derde jaar beroeps dierenzorg en geef vier uur theorie en 24 uur praktijk", zegt hij. Maar Horteco was niet de enige school die aan zijn mouw trok. "Ik heb stage gelopen in Vilvoorde, in Sint-Truiden en Tongeren. Alledrie vroegen ze me om zeker in de loop van mijn derde jaar mijn cv op te sturen. De Wijnpers in Leuven belde me zelfs drie keer".

Volgens decaan Stijn Dhert van de lerarenopleiding van GroepT wordt momenteel de toekomst van de opleiding Biotechnieken onder de loep genomen. "Het is logisch dat een opleiding met een nieuwe student op termijn financieel niet leefbaar is, ondanks de hoge nood die eraan is", zegt hij.(KS)

Bron: De Standaard

Volg VILT ook via