nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

 

29.09.2011 Sector neemt kippenvleesproductie in EU onder de loep

Van 22 tot 25 september discussieerden 120 vertegenwoordigers van de pluimveesector uit 16 lidstaten in Kopenhagen over de Europese markt voor duurzaam geproduceerd kippenvlees binnen een vrijgemaakte wereldhandel. De sprekers op het congres lieten onder meer optekenen dat kip van alle vleessoorten de meest efficiënte omzetting is van granen en maïs in dierlijke eiwitten.

Op de algemene vergadering van AVEC, de Europese organisatie van pluimveevleesverwerkers en -handelaars, verklaarde Lars Hoelgaard van de Europese Commissie dat de Europese kippenvleesproductie competitief moet blijven door een beroep te doen op de consument en hem te overtuigen om vlees te kopen dat lokaal geproduceerd is en zodoende waarden in acht neemt waar Europa hoog mee oploopt.

Volgens Carolyn Opio van de FAO, de Voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde naties, heeft kippenvlees de laagste broeikasgasuitstoot van alle vleessoorten. Zij stelt vast dat de vraag naar pluimveevlees snel toeneemt in Brazilië, China, India, Rusland en in ontwikkelingslanden. Marktspecialist Paul Aho verwacht dat van alle vleessoorten vooral kippenvlees de wereldbevolking tegen 2050 zal voeden.

De universiteit van Kopenhagen waarschuwde dat de sector dan wel zal moeten afrekenen met campylobacter aangezien er momenteel geen goede behandeling tegen bestaat.

Bron: eigen verslaggeving

Volg VILT ook via