nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

28.02.2013 Servisch aflatoxineschandaal breidt verder uit

In Servië loopt de schade door de aflatoxineaffaire in de honderden miljoenen, meldt Boerenbusiness. Sinds aan het licht kwam dat aanzienlijke hoeveelheden Servische melk besmet waren met de natuurlijke gifstof, is de export van melk bijna helemaal stilgevallen. De Servische boeren klagen de nalatigheid van de overheid aan en eisen compensaties. Ook in verschillende buurlanden werd besmette melk gevonden.

Het aflatoxineschandaal in Servië begint steeds grotere proporties aan te nemen. Oorspronkelijk werd het door een schimmel geproduceerde toxine aangetroffen op in de herfst van 2012 geoogste maïs, maar achtte het Servisch ministerie van Landbouw het niet noodzakelijk om in te grijpen. Intussen kwam de schimmel via veevoeder voor melkvee in verschillende zuivelproducten terecht.

De Servische boeren reageren ontsteld. Ze vinden dat de overheid veel te drastische maatregelen neemt door een groot deel van de melkproducten uit de schappen te halen. Bovendien draagt de overheid door haar lakse optreden een grote verantwoordelijk en zijn ze de boeren een compensatie verschuldigd. “Als de overheid tijdens de maïsoogst van vorig jaar de gezonde mais van de geïnfecteerde had gescheiden, dan had de huidige malaise vermeden kunnen worden”, bevestigt ook landbouweconoom Goran Zivkov het gebrek aan doortastend optreden.

De schade van de aflatoxineaffaire loopt intussen in de honderden miljoenen euro. “Als er vorig jaar tijdig was ingegrepen, kon dat beperkt zijn gebleven tot één miljoen euro”, aldus Zivkov. Zo is de verkoop van melk in eigen land met 30 procent afgenomen en is de export van zuivelproducten gehalveerd. Bovendien vrezen de autoriteiten voor een domino-effect, want de mogelijkheid bestaat dat ook vlees besmet is.

Volgens Olivera Cirkovic van Univerexport, één van de grootste retailers in Servië, is het grote probleem dat slechts vier procent van het veevoeder in Servië van grote geautoriseerde bedrijven komt, terwijl de overige 96 procent geleverd wordt door kleine private producenten die zich vaak niet aan de regels rond opslag houden.

Ook in buurlanden Bosnië en Herzegovina, Montenegro en Kroatië is intussen aflatoxine aangetroffen in verschillende zuivelproducten waardoor de melkconsumptie in de hele regio rake klappen krijgt. De Servische export bestaat in grote mate uit landbouwproducten. In 2012 exporteerde het land 1,6 miljoen ton korrelmaïs.

Bron: Boerenbusiness

Beeld: hccnet.nl

Volg VILT ook via