Steun voor boeren in kwetsbare gebieden

Boeren die percelen bezitten in kwetsbare natuur- of watergebieden in Vlaanderen kunnen voortaan een vergoeding krijgen voor het geleden inkomensverlies.
21 september 2000  – Laatste update 4 april 2020 14:25
Boeren die percelen bezitten in kwetsbare natuur- of watergebieden in Vlaanderen kunnen voortaan een vergoeding van de overheid krijgen voor het geleden inkomensverlies. Europa heeft daarvoor het licht op groen gezet. Vlaams minister van landbouw Vera Dua (Agalev) reageert zeer tevreden op het lang verwachte Europese fiat.

Het vergoedingensysteem, dat eigenlijk uit MAP2 werd gelicht, maakt deel uit van het Vlaamse plan voor Plattelandsontwikkeling. Dat plan werd woensdag door de bevoegde Europese instanties goedgekeurd.

Voor de verschillende luiken uit het plan krijgt de Vlaamse overheid tot 2006 een bedrag uit de Europese schatkist van ongeveer 8 miljard frank. Het plan geeft de aanzet tot de uitbouw van een geïntegreerd plattelandsbeleid. De maatregelen moeten niet telkens meer opnieuw bij Europa worden aangemeld, zodat de uitvoering ervan kan versneld worden, zei Dua donderdag op een persconferentie.

Voor de percelen in kwetsbare natuurgebieden, waar bemestingsbeperkingen gelden en die gelegen zijn vogelrichtlijn- of habitatrichtlijngebieden, kunnen de boeren een forfaitaire vergoeding krijgen van 8.000 frank per hectare per jaar. De betrokkene moet wel eerst bewijzen dat hij de wettelijke verplichtingen heeft nageleefd.

Als daarbij een beheersovereenkomst botanisch beheer wordt afgesloten, kan de vergoeding verhoogd worden met 5.000 tot 19.800 frank. Aan zo'n overeenkomst zijn resultaatsverbintenissen gekoppeld.

In de kwetsbare watergebieden kan een vijfjarige beheersovereenkomst worden afgesloten. De bemesting moet beperkt worden tot 170 kg nitraatstikstof per ha. Vanaf 2003 is dat 140 kg.

Bij metingen in het najaar moet het nitraatresidu in de bodem lager zijn dan 90 kg nitraatstikstof.

Hoe lager het residu, hoe hoger de vergoeding. Die kan maximaal oplopen tot 24.000 frank per ha voor grasland en 18.000 frank per ha voor akkerland.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek