nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

09.06.2010 Tetra Pak heeft nieuwe productiewijze voor bewaarmelk

De fabrikant van melkverwerkingsapparatuur Tetra Pak heeft een nieuwe manier voor de productie van houdbare melk (UHT) ontwikkeld. Naar eigen zeggen gaat het om een revolutionaire verandering die kan resulteren in een halvering van de productiekosten en tijdsbesparing van 90 procent.

De verschillende stappen die rauwe melk in de fabriek ondergaat, zoals pasteurisatie, standaardiseren en ontromen, zijn door Tetra Pak teruggebracht tot één proces. "Het zogenoemde Onestep-systeem is veel efficiënter dan de conventionele oplossingen", zegt directeur Bengt Eliasson van Tetra Pak. Op arbeidskosten kan daardoor flink worden bezuinigd.

Het nieuwe procédé zorgt volgens Tetra Pak voor een besparing van energie en water van meer dan 35 procent. Daarbij zou de afvalstroom met 60 procent verminderen door een efficiënter reinigingsproces van de apparatuur en door gebruik van minder verschillende opslagtanks. De totale vermindering van de CO2-voetafdruk bij de productie van UHT-melk komt volgens Tetra Pak uit op 40 procent.

Tetra Pak is wereldwijd marktleider in kartonnen verpakkingen voor de voedingsindustrie, zoals verpakkingen voor melk, vruchtensappen en conserven. Ruimtebesparing, stapelbaarheid en recycleerbaarheid zijn grote voordelen van de door Tetra Pak gebruikte verpakkingen. Tetra Pak verpakt enkel vloeibare levensmiddelen.

Het bedrijf maakt deel uit van de Tetra Laval Groep, een Zweedse multinational. De andere twee componenten zijn DeLaval en Sidel. De hoofdzetel van de Tetra Laval Groep is in Zwitserland. Tetra Pak is actief in 150 landen en beschikt over zestig productielocaties. De omzet bedroeg in 2007 zo'n 8,6 miljard euro met wereldwijd een verkoop van bijna 70 miljard verpakkingen. Er werken wereldwijd ongeveer 21.000 mensen.

Bron: Agrarisch Dagblad

Volg VILT ook via