nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

15.03.2010 Tienen wil groenteregio worden

Het stadsbestuur van Tienen overweegt om zich te profileren als groenteregio. Volgens de burgemeester kunnen groenten een alternatief bieden voor de slabakkende suikerbieten- en graanteelt. “We zijn ons licht gaan opsteken bij de Mechelse Veilingen in Sint-Katelijne-Waver. Daar stonden ze alvast positief tegenover ons voorstel”, zegt burgemeester Marcel Logist (sp.a).

De regio van Tienen is een typische akkerbouw- en fruitteeltstreek. Met de suikerfabriek in de buurt, teelt de regio ook heel wat suikerbiettelers. “Maar het rendement van graan en suikerbieten is de laatste jaren fors teruggelopen. Een reconversie is noodzakelijk, daarbij hadden we gedacht aan groenten. Die kunnen hier best gedijen”, aldus Logist.

Volgens het stadsbestuur is er zeker voor serreteelten een toekomst in Tienen. De suikerfabriek en citroenzuurproducent Citrique sturen een grote hoeveelheid stoom in de lucht. Die warmte kan gebruikt worden om de serres te verwarmen. Op die manier worden de verwarmingskosten gedrukt.

Om één en ander op poten te zetten, heeft het stadsbestuur al contact opgenomen met de Mechelse groenteveiling. “We gingen op bezoek bij de Mechelse Veilingen en hebben daar een positieve reactie gekregen”, klinkt het in Tienen. Luc Peeters, communicatieverantwoordelijke van de veiling, bevestigt de gesprekken. “Hoe alles concreet gaat verlopen, is nog niet duidelijk. Maar het overleg wordt wel verdergezet”.

Bron: Het Nieuwsblad

Volg VILT ook via