nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

 

01.06.2010 Twaalf Vlaamse vaartuigen vissen met duurzame sumwing

De blauwe sumwing zweeft over de bodem.
De blauwe sumwing zweeft over de bodem.
Vanaf 8 juni vissen twaalf Vlaamse vaartuigen in de Golf van Biskaje met de duurzame sumwing-techniek. De sumwing is een hydrodynamische, ophaalbare vleugel waaraan het net bevestigd is. In tegenstelling tot de traditionele boomkorvisserij sleept de sumwing niet over de zeebodem, waardoor de bodem nauwelijks wordt omgewoeld. Bovendien sparen de vaartuigen makkelijk 15 tot 20 procent brandstof.

De sumwing is een semi-zwevende visserijtechniek die in Nederland werd ontwikkeld. Het idee is afkomstig uit de vliegtuigbouw. Het Zeebrugse metaalbedrijf Gardec mag ze onder licentie produceren. Inmiddels zijn al twaalf Vlaamse vissersvaartuigen met de duurzame techniek uitgerust. Ze vertrekken eerstdaags naar de Golf van Biskaje om er op tong en zeeduivel te vissen.

"We kunnen op dezelfde soorten vissen", zegt Danny Vlietinck, reder van de Z.483, die ook al met een sumwing uitgerust is. "Ook de volumes zijn min of meer dezelfde. Het grote verschil is dat we de bodem minder beroeren, waardoor we minder ondermaatse vis en organismen zoals zeesterren moeten teruggooien".

Minstens even belangrijk in deze tijden van crisis is het financieel voordeel. "Met de sumwing bespaar ik nu al tot een kwart van de brandstof. Dat is nodig, want de investeringen zijn niet min. Zo heb ik voor de sumwing zelf 47.000 euro betaald en voor nieuwe motoren en schroef 680.000 euro".

Vlietinck krijgt 60 procent van zijn investeringen terugbetaald. Daarvoor is een subsidiebudget van 52,522 miljoen euro voorzien. "De helft Europese middelen, de helft cofinanciering van de listaat", legt Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V), bevoegd voor Visserij, uit. Hij kwam de evolutie in Zeebrugge dinsdag persoonlijk bekijken.

"2008 was een dieptepunt voor de zeevisserij door de strenge quota en de hoge brandstofprijzen. Veel rederijen gingen toen in het rood. Sindsdien is er veel gebeurd. Onder impuls van de Stichting voor Duurzame Visserijontwikkeling (SDVO) en de bijhorende Europese en Vlaamse subsidies is naar innovatieve oplossingen gezocht. De sumwing is één van de vernieuwingen die wordt doorgevoerd."

Van de 50 ingediende investeringsdossiers zijn er al 41 waarvoor steun is toegekend, met een totaal bedrag van 5,5 miljoen euro. Acht dossiers, ten belope van 1,8 miljoen euro, zijn nog in onderzoek. Anderhalf jaar na de uitvoering van het Europees Visserijfonds is 10,29 miljoen euro of 39 procent van de Europese middelen besteed.

"Deze tussenbalans maakt duidelijk dat de Vlaamse visserijsector goed begrepen heeft  dat er nood was aan reconversie en innovatie. Het verheugt me dan ook zeer te merken dat de sector weer gelooft in de toekomst", aldus nog Peeters.

Tijdens het Belgisch voorzitterschap van de Europese Unie zal op 9 en 10 november in Oostende een colloquium plaatsvinden over de duurzame visserij. Daaraan nemen zowel wetenschappers als reders deel. Peeters hoopt dat de resultaten positieve gevolgen zullen hebben voor de TAC en quota-besprekingen later op het jaar.

Bron: eigen verslaggeving

Volg VILT ook via