nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

 

27.10.2010 Uitbreiding fruitveiling botst met biogasinstallatie

De uitbreidingsplannen van de Belgische Fruitveiling (BFV) worden doorkruist door de komst van een biogasinstallatie bij een landbouwer recht tegenover de veilingsite in Glabbeek. De veiling ziet de uitbreidingsoppervlakte die zij op het oog had met bijna de helft verkleinen. "BFV kan de bouw van een biogasinstallatie op onze grond niet tegenhouden", zegt landbouwer Bart Vanschoubroek in Het Laatste Nieuws.

De gemeente Glabbeek wil een ambachtelijke zone van meer dan één hectare creëren tegenover de huidige vestiging van BFV. In de zone is plaats voor tien tot twaalf KMO's. "Een achttal bedrijven toont interesse en wil zich herlokaliseren op de ambachtelijke zone", vertelt schepen van Ruimtelijke Ordening Jos Vicca (CD&V).

De Belgische Fruitveiling wil achter die ambachtelijke zone een uitbreiding van de Glabbeekse vestiging realiseren. Het bedrijf hoopt begin 2011 te starten met de bouw van een complex dat veertien miljoen kilo hard fruit in koelcellen kan opslaan en een gebouw met sorteer- en inpakfaciliteiten.

BFV kreeg oorspronkelijk 2,7 hectare ter beschikking achter de ambachtelijke zone. Die uitbreiding werd vorig jaar beperkt tot 1,5 hectare om de natuurwaarde van de vallei van de Meenselbeek niet in het gedrang te brengen. De komst van de biogasinstallatie van landbouwer Bart Vanschoubroek zal die uitbreidingsoppervlakte nog eens met bijna de helft verkleinen. Nochtans leek de uitbreiding van BFV vorig jaar in kannen en kruiken.

"Het landbouwgebied achter de ambachtelijke zone is grotendeels eigendom van het nabijgelegen landbouwbedrijf Craenenbroekhof", vertelt burgemeester Jean Vanschoubroek (CD&V). "Als de landbouwer een bouwaanvraag doet voor een biogasinstallatie op zijn eigendom, kunnen we die moeilijk weigeren." De biogasinstallatie zal 60.000 ton biomassa verwerken, waarvan 10.000 ton mest, 20.000 ton plantaardig afval en 30.000 ton maïs.

"BFV kan de bouw van de biogasinstallatie op onze grond niet tegenhouden", aldus Bart Vanschoubroek. "We hebben de bouwvergunning op zak en de milieuvergunning al ingediend. De biogasinstallatie kan bovendien elektriciteit leveren voor meer gezinnen dan er in Glabbeek wonen.”

BFV onderzoekt in samenspraak met de gemeente en de provincie mogelijkheden om de uitbreiding toch te realiseren. "Drie alternatieven worden bekeken. De uitbreiding van BFV in Glabbeek is nog perfect mogelijk", zegt algemeen directeur Filip Lowette. Momenteel werken er 40 personen in de Glabbeekse vestiging. Na de uitbreiding zouden daar nog eens zo'n twintig personen bijkomen.

Maar de gemeente Glabbeek kan zich voorlopig niet vinden in de alternatieve scenario's van BFV. “BFV stelt voor een deel van de uitbreiding achter de woningen te realiseren of een deel van onze ambachtelijke zone in te nemen. Maar dat vindt de gemeente onhaalbaar", zegt schepen Vicca. De Glabbeekse oppositiepartij Samen stelt zich intussen vragen over de impact van de ambachtelijke zone en de biogasinstallatie op de woonomgeving.

Bron: Het Laatste Nieuws

Beeld: BFV

Volg VILT ook via