"Uitstel Europese code goede praktijken is geen afstel"

Dankzij overleg op Europees niveau tussen alle schakels van de voedselketen werden een aantal successen geboekt, maar een vrijwillige code met goede ketenpraktijken is er (nog) niet. "Uitstel is geen afstel", zegt Boerenbond, gangmaker van het Belgisch en Europees ketenoverleg. In ons land leverde het ketenoverleg reeds een gedragscode op voor faire relaties.
7 december 2012  – Laatste update 4 april 2020 15:07
Lees meer over:

Dankzij overleg op Europees niveau tussen alle schakels van de voedselketen werden een aantal successen geboekt, maar een vrijwillige code met goede ketenpraktijken is er (nog) niet. "Uitstel is geen afstel", zegt Boerenbond, gangmaker van het Belgisch en Europees ketenoverleg. In ons land leverde het ketenoverleg reeds een gedragscode op voor faire relaties tussen aanbieders en kopers in de agrovoedingsketen.

De voorstellen van Europees landbouwcommissaris Dacian Ciolos voor het gemeenschappelijk landbouwbeleid na 2013 bevestigen de trend van "minder overheid, meer markt". Het inkomen van de Vlaamse land- en tuinbouwers zal dus meer dan ooit worden bepaald door de markt.

"Samen met ons heeft de Europese Commissie in 2009 al vastgesteld dat de schakel landbouw systematisch aan het kortste eind trekt in prijsonderhandelingen", zegt Anne-Marie Vangeenberghe, woordvoerder van Boerenbond. De landbouworganisatie heeft daarom geen moment onbenut gelaten om voorstellen te formuleren om de zwakke onderhandelingspositie van de land- en tuinbouw in de agrovoedingsketen te verbeteren.

Sinds 2009 werkt het Belgisch ketenoverleg onder voorzitterschap van Piet Vanthemsche aan verschillende instrumenten, met als resultaat een gedragscode voor faire relaties tussen aanbieders en kopers in de agrovoedingsketen, een leidraad voor sectorale interprofessionele akkoorden en een akkoord over het onderscheid tussen commerciële kwaliteit met een meerprijs en markttoegang.

De discussie op het Europese 'High Level Forum voor een beter functionerende voedselketen' van voorbije woensdag is van groot belang voor het Belgische ketenoverleg. Boerenbond was actief en rechtstreeks betrokken bij de onderhandelingen binnen de stakeholder group, zeg maar het Europese ketenoverleg, over de toepassingsmodaliteiten van de in 2011 al afgesproken principes voor faire handelspraktijken.

De ontwerpteksten voorzien onder meer een verankering van het Belgische ketenoverleg en de introductie van een duidelijke geschillenregeling. Over de vrijwillige code met goede praktijken hebben de stakeholders geen consensus bereikt, "maar uitstel is geen afstel", benadrukt Boerenbond. De Europese Commissie roept de Europese partners van de agrovoedingsketen op om de gesprekken verder te zetten en meer in het bijzonder een oplossing te zoeken voor mogelijke 'wraakacties' door een geloofwaardig systeem van anonieme klachten, voor sancties die voldoende afschrikken en ambitieuze prestatie-indicatoren.

Ondertussen kondigt de Europese Commissie de publicatie van een groenboek aan over unfaire handelspraktijken en van een studie van de bestaande wetgevende kaders in de diverse lidstaten. Beide documenten zullen gebruikt worden in de impactstudie die tegen de herfst van volgend jaar moet leiden tot de nodige acties met inbegrip van eventuele regelgeving. Boerenbond zal de evoluties op Europees vlak van nabij blijven opvolgen.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek