nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

 

10.06.2011 Universiteiten in VS beschuldigd van landroof in Afrika

De Amerikaanse denktank Oakland Institute onderzocht grondaankopen in zeven Afrikaanse landen en beschuldigt Amerikaanse universiteiten zoals Harvard nu van landroof in Afrika. Via Britse hefboomfondsen kopen ze duizenden hectare vruchtbare grond en jagen zo de oorspronkelijke inwoners weg, beschrijft De Morgen. "Wij investeren in Afrikaanse landbouw en creëren jobs", weerlegt het Britse bedrijf Emergent de kritiek.

'Land grabbing' leidt vaak tot ecologische en sociale problemen in de armste landen ter wereld. Oakland Institute ontdekte dat Amerikaanse universiteiten via het Britse Emergent, een bedrijf dat één van de grootste landfondsen in Afrika beheert, voor 500 miljoen dollar landbouwgrond hebben gekocht. De investeerders hopen dat de vruchtbare landbouwgronden hen in de toekomst veel winst zullen opleveren.

Emergent noemt het een verantwoorde investering van de universiteiten op lange termijn. "We investeren in de Afrikaanse landbouw, we zetten bedrijven op touw en creëren werkgelegenheid", zegt de woordvoerder van Emergent. Hij benadrukt dat het om opwaarderen van het land gaat, niet om landroof. "Door de grootschalige aanpak, kunnen we productiever zijn", luidt het. Critici beweren dat die grondaankopen zelden de beoogde werkgelegenheid en economische ontwikkeling opleveren. De universiteiten wensten niet te reageren op de beschuldigingen.

Volgens berekeningen van de Wereldbank zag Afrika de voorbije drie jaar al 60 miljoen hectare, een gebied zo groot als Frankrijk, in handen vallen van buitenlandse bedrijven. Meestal werd met een beschuldigende vinger gewezen naar China en bedrijven in het Midden-Oosten, maar volgens Oakland Institute sluiten westerse fondsen de grootste deals.

Bij het merendeel van die aankopen is er volgens de Amerikaanse denktank een totaal gebrek aan transparantie. "Er zijn gevallen waarbij speculanten landbouwgrond overnemen terwijl de kleine boeren ter plaatse zonder compensatie wandelen worden gestuurd", zegt Frederic Mousseau van Oakland Institute.

Onder meer in Ethiopië ligt het aantal grondtransacties ongewoon hoog. Sinds begin 2008 zou de Ethiopische regering volgens de informatie van de denktank 3.619.509 hectare verpatst hebben. Volgens de Ethiopische autoriteiten zullen die investeringen bijdragen tot een grotere voedselzekerheid. Waarnemers vrezen evenwel dat westerse bedrijven ter plaatse onbeperkt water zullen gebruiken, in een gebied dat met droogte kampt.

In Zuid-Soedan hebben westere bedrijven de grootste deals gesloten. Het Texaanse bedrijf Nile Trading and Development (NTD) sloot in 2008 een grondpacht voor 49 jaar af voor 600.000 hectare tegen een jaarlijkse vergoeding van slechts 17.000 euro. Voor die prijs mag NTD alle natuurlijke bronnen, zoals olie en hout, naar believen ontginnen.

De denktank maakt melding van gelijkaardige voorbeelden in Mali, Mozambique, Tanzanië, Zambia en Sierra Leone. Telkens doen buitenlandse investeerders gouden zaken en moeten lokale boeren het met minder grond stellen.

Meer info: Land rights

Bron: De Morgen

Volg VILT ook via