nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

 

28.06.2012 VMM start bestrijding Reuzenbalsemien langs waterlopen

De Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) start langs drie waterlopen met de bestrijding van de Reuzenbalsemien, een invasieve exoot die een bedreiging vormt voor de inheemse flora en fauna. De plant rukt de laatste jaren massaal op langs onbevaarbare waterlopen en veroorzaakt daar oeverafkalvingen en problemen met waterafvoer. Deze eerste ervaringen zullen een meer gebiedsdekkende bestrijding vorm geven.

Een aantal exotische planten zijn momenteel aan een sterke opmars bezig langs de oevers van onze waterlopen. Eén van de meest opvallende is de Reuzenbalsemien, een éénjarige plant die oorspronkelijk uit de Himalaya komt en tot twee meter hoog kan worden. Ze werd in het begin van de 20e eeuw als sierplant ingevoerd en verwilderde later vanuit deze siertuinen. De soort komt momenteel zo massaal voor, dat in de zomer de oevers langs veel van onze waterlopen roze kleuren door de overmatige bloei.

“Omdat Reuzenbalsemien een geduchte concurrent is voor onze inheemse oeverplanten, is deze toename niet zo positief voor het natuurlijke leven langs de waterlopen”, verklaart VMM. “Bovendien zorgt deze plant voor onstabiele oevers doordat ze in de herfst volledig afsterft en de oever van de beek onbegroeid achterlaat. Daardoor wordt de oever gevoeliger voor erosie en uitschuringen.” Een te sterke aanwezigheid van de Reuzenbalsemien kan tot slot de afvoer beperken en zelfs overstromingen bij hevige zomerbuien veroorzaken.

De bestrijding van exoten vormt een essentieel onderdeel van een degelijk onderhoud van de waterlopen. Daarom is VMM deze maand begonnen met de bestrijding van de Reuzenbalsemien op een aantal ernstig aangetaste waterlopen. Het gaat om de Zwalm in de gemeente Zwalm, de Bellebeek in de gemeenten Liedekerke en Ternat en de Handzamevaart in de gemeenten Kortemark en Diksmuide. Reuzenbalsemien wordt bestreden door te maaien, een eerste keer in juni en indien nodig enkele maanden later opnieuw.

Op basis van de ervaringen met deze pilootgebieden zal VMM, in samenwerking met de andere waterbeheerders, een gebiedsdekkende bestrijdingscampagne voor deze soort starten.

Bron: eigen verslaggeving

Beeld: VMM

Volg VILT ook via