nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

10.05.2013 "VS-landbouwproducten moeten aan EU-normen voldoen"

Boerenbondvoorzitter Piet Vanthemsche kijkt met argwaan naar de geplande onderhandelingen over een bilateraal handelsakkoord tussen de Verenigde Staten en de Europese Unie. Kan Europa het been stijf houden en de strengere Europese normen afdwingen? Zo niet, dreigt een onevenwichtige concurrentie in het nadeel van de Europese boeren.

In de aanloop naar de onderhandelingen over een handelsakkoord tussen de Verenigde Staten en Europa, uit Boerenbondvoorzitter Piet Vanthemsche zijn ongerustheid over de mogelijke impact van het vrijhandelsakkoord op de Europese boeren. In Boer&Tuinder licht hij zijn standpunt toe. Het Amerikaanse landbouwbeleid verschilt fundamenteel van het Europese: terwijl Europa kiest voor het garanderen van de voedselveiligheid doorheen de hele keten en hamert op ‘goede praktijkprincipes’, kijkt men in de VS vooral naar de veiligheid van het eindproduct.

Vanthemsche haalt onder meer de chloorkippen en de melkzuurdecontaminatie aan als voorbeelden van technieken die in Europa strikt verboden zijn. Maar als ook landbouw deel gaat uitmaken van het vrijhandelsakkoord, zal Europa dan buigen voor de Amerikaanse druk om de Europese markt open te stellen voor Amerikaanse landbouwproducten? Vanthemsche hoopt alvast van niet, want door de strengere normen ligt ook de productiekost van de Europese landbouwproducten hoger, en zou er een onevenwichtige concurrentie ontstaan.

Bron: Boer&Tuinder

Volg VILT ook via