nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

21.08.2013 VS onderzoekt groeihormoon dat runderen zou verzwakken

Het Amerikaanse voedselagentschap (FDA) onderzoekt, in samenwerking met geneesmiddelenfabrikant Merck en het Amerikaanse ministerie van Landbouw, de veiligheid van Zilmax, een middel dat wordt gebruikt om de groei van vleesvee te bevorderen. FDA gaf aan Reuters toe dat het een beperkt aantal meldingen van kreupele of verzwakte runderen onderzoekt.

Zilmax, een veevoederadditief dat in 2006 goedgekeurd werd door FDA, wordt enkele weken voor het slachten van de dieren toegevoegd aan het voeder van rundvee. Volgens de fabrikant, Merck Animal Health, zou het meer en malser vlees opleveren met een intensere smaak en minder vet. Tegenstanders van het additief maken zich echter zorgen over de veiligheid voor dieren en mensen, schrijft Boerenbusiness.

Nu de Food and Drug Administration in de VS meldingen ontving van verzwakte runderen is een onderzoek ingesteld. De fabrikant schort de verkoop van Zilmax tijdelijk op in de VS en Canada. Tyson Foods, de tweede rundvleesproducent ter wereld, liet aan zijn leveranciers weten dat het runderen die gevoederd werden met Zilmax zal weigeren. Het verantwoordt die beslissing met een verwijzing naar dierenwelzijn, niet naar voedselveiligheid. In slachthuizen van Tyson Foods kwamen runderen toe die amper op hun poten konden staan.

Boerenbusiness oppert nog een andere reden voor het onderzoek naar de veiligheid van Zilmax, namelijk het Russische importverbod van Amerikaans vlees. Sinds het begin van 2013 weigert Rusland Amerikaans vlees na de vondst van overblijfselen van ractopamine, een vergelijkbaar middel dat in Rusland verboden is. Hierdoor is de rundvleesexport van de VS naar Rusland in de eerste zes maanden van het jaar met 94 procent gedaald tot 2.117 ton. Meerdere pogingen van de VS om de handelsblokkade op te heffen, hebben tot dusver niets opgeleverd.

Bron: Boerenbusiness/ Reuters/ eigen verslag

Beeld: Ambersky/Flickr

Volg VILT ook via