nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

13.08.2012 VS schat maïs- en sojaoogst nog slechter in

De recordhitte in de Verenigde Staten heeft nog meer schade op de velden aangericht dan tot dusver werd gedacht. Het ministerie van Landbouw in Washington heeft zijn vooruitzichten voor de maïs- en sojaoogst merkelijk verlaagd. Dit dreef de al sterk gestegen prijzen van veel gewassen (tijdelijk) verder de hoogte in. De VS zijn de grootste maïs- en sojaproducent van de wereld.

De oogstprognose voor maïs werd door het Amerikaanse landbouwministerie verlaagd naar 274 miljoen ton. Dat is 40 miljoen ton minder dan vorig jaar en de kleinste oogst sinds 2007. In juli ging USDA nog uit van een maïsoogst van 329,5 miljoen ton en in de juniprognose van 375,7 miljoen ton.

De toestand blijkt nog erger als men er rekening mee houdt dat de boeren vandaag meer oppervlakte bewerken dan vroeger. Dit jaar werd ruim 39 miljoen hectare maïs gezaaid, het grootste maïsareaal in de VS sinds 1937. De oogstprognose is dan ook dramatischer dan analisten hadden voorspeld.

De gemiddelde hectareopbrengst voor maïs in de VS komt volgens USDA uit op 7,7 ton per hectare. Dat is de laagste score in 17 jaar. Het is in de 'cornbelt', waar de meeste maïs wordt geteeld, in 50 jaar niet zo droog geweest. Een tiende van het areaal is naar verluidt de moeite niet om te oogsten.

Ook voor soja gaat USDA uit van lagere opbrengsten. In juli werd nog een hectareopbrengst voorspeld van 2,7 ton sojabonen per hectare. Dat is nu 2,4 ton. De totale Amerikaanse sojaproductie komt op 73,3 miljoen ton, bijna 10 miljoen ton minder dan in de juliprognose en eveneens 10 miljoen ton minder dan vorig jaar. 

Meer info: Crop production US

Bron: Belga/Boerderij/eigen verslag

In samenwerking met: Boerderij

Volg VILT ook via