nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

22.05.2013 VS willen fors besparen op landbouwbudget

De landbouwcommissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden keurde een hele reeks bezuinigingsmaatregelen goed die het landbouwbudget voor de komende vijf jaar met tientallen procenten doen krimpen. Vooral in de uitgifte van voedselbonnen en de directe inkomenssteun zou fors gesnoeid worden. De voorstellen gaan nu naar het Huis in plenaire zitting en de Senaat.

In de Verenigde Staten heeft het voorstellenpakket voor een nieuw landbouwbeleid ('Farm Bill’) een eerste horde genomen. De wetgeving is goedgekeurd door de landbouwcommissie van het Huis van Afgevaardigden. Door de oplopende staatsschuld zou er noodgedwongen gesnoeid moeten worden in het budget. De Amerikaanse staat heeft in het huidige voorstel nog 500 miljard dollar over voor de landbouwsector, tientallen procenten minder dan in de huidige Farm Bill.

Opvallend in het nieuwe voorstel is de afschaffing van de directe betalingen. Binnen het huidige landbouwbeleid wordt jaarlijks nog 5 miljard dollar directe inkomenssteun voor boeren betaald. Ook het voedselbonnenprogramma, waar jaarlijks ongeveer 45 miljoen Amerikanen met lage inkomens gebruik van maken, boet flink in. Volgens het nieuwe voorstel zal de voedselhulp 20,5 miljard dollar minder ontvangen, terwijl het hulpprogramma de laatste jaren sterk aan het uitbreiden was. In 2005 ontvingen slechts 25 miljoen Amerikanen de voedselsteun.

Verder voorziet het voorstel wel 9 miljard dollar extra subsidies voor gewasverzekeringen in de komende tien jaar. Ook een steunmechanisme voor wanneer de gewasprijzen van soja en maïs onder nog nader te bepalen minimumniveaus komen, wordt opgenomen in de nieuwe Farm Bill. Soortgelijke steunmaatregelen zijn nu al van kracht voor katoen en pindanoten, wat leidde tot een aanslepend economisch conflict met Brazilië. Het Zuid-Amerikaanse land won verschillende WTO-rechtszaken en ontving miljoenen aan schadevergoeding van de Verenigde Staten.

In de Verenigde Staten zelf worden de voorstellen lauw onthaald. Voor de Republikeinen gaat de afslanking van de Farm Bill niet ver genoeg, en moet er nog meer bespaard worden. Vanuit de landbouwsector wordt dan weer ontgoocheld gereageerd op het afgezwakte budget. De keuze van de overheid om grote campagnes op te zetten rond gezonde voeding, maar tegelijk te besparen op de productie van eigen landbouwproducten, kan op weinig begrip rekenen van de Amerikaanse boeren.

Bron: |

In samenwerking met: Boerderij

Volg VILT ook via