nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

12.08.2009 Varkens in Nood wil einde biggencastratie in België

De Nederlandse stichting Varkens in Nood heeft aan zeven Belgische supermarktketens een oproep gelanceerd om te stoppen met de aankoop van varkensvlees dat afkomstig is van gecastreerde dieren. "Niets belet de supermarkten in Duitsland en België om het goede voorbeeld vanuit Nederland te volgen", luidt het.

Bij onze noorderburen is inmiddels 35 procent van het varkensvlees afkomstig van dieren die niet gecastreerd werden. Onder meer Aldi, Lidl, Hema, La Place, McDonalds en Center Parcs hebben de overstap gemaakt. "En dat heeft niet geleid tot een toename van de klachten over het vlees", benadrukt Varkens in Nood in een persbericht. De biggencastratie wordt toegepast om te vermijden dat het vlees van mannelijke varkens bij verhitting een urinegeur verspreidt.

De stichting verwijst naar recent wetenschappelijk onderzoek dat aangetoond heeft dat de kans op berengeur zeer gering is. "Dit wordt bevestigd door de goede ervaringen van Belgische, Duitse en Nederlandse slachterijen die ongecastreerde dieren verwerken. De zeldzame karkassen die wel berengeur hebben, zijn eenvoudig op te sporen met behulp van een geurtest aan de slachtlijn", luidt het bij Varkens in Nood.

"De omschakeling is een succes", zegt directeur Hans Baaij. "Binnenkort moet het in Nederland helemaal afgelopen zijn met de verkoop van vlees van gecastreerde varkens. Nederlandse supermarkten die omgeschakeld zijn, kopen hun varkensvlees trouwens ook aan bij slachthuizen in België en Duitsland. Niets belet de supermarkten uit deze landen om het goede voorbeeld vanuit Nederland te volgen".

Varkens in Nood spande eind vorig jaar een rechtszaak aan tegen twee van de grootste supermarkten in Nederland, Albert Heijn en C1000, wegens hun weigering om mee in het project te stappen. Of de Belgische supermarkten gehoor zullen geven aan de oproep vanuit Nederland is nog maar de vraag.

Begin juli liet Febev, de federatie van slachthuizen en uitsnijderijen in ons land, nog verstaan dat ze een afwachtende houding aanneemt in het dossier van Improvac, een vaccin voor immunocastratie dat onlangs erkend werd voor gebruik in de EU. Daarop dreigde Gaia met een nieuwe campagne tegen de biggencastratie.

Bron: eigen verslaggeving

Volg VILT ook via