nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

 

26.03.2012 Velt wil ecologische intenties omgezet zien in daden

De Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren (Velt) heeft zondagnamiddag in de tuinen van Hoegaarden zijn 'Ecodurverscampagne' voorgesteld aan het publiek. Velt wil Vlamingen en Nederlanders motiveren om hun ecologische intenties in daden om te zetten. Dat kunnen ze door bijvoorbeeld te kiezen voor diversiteit in de tuin en door te tuinieren zonder kunstmest of pesticiden.

Al staan de media en vooral de reclame bol van ‘ecologie’, toch zijn veel mensen nog bang om in hun huis, tuin en keuken de stap te zetten naar een meer ecologische levensstijl. In een recent onderzoek van Velt meent 81 procent van de ondervraagden dat een ecologisch product in de tuin minder goed werkt dan een conventioneel product. Die mensen hebben volgens de vereniging last van "ecofobie", een ongegronde en irrationele angst voor verandering naar een meer ecologische levensstijl.

Toch is er volgens Velt hoop want een eerder onderzoek gaf aan dat 56 procent van de Vlamingen belang hecht aan ecologisch tuinieren. "Het is een bekend fenomeen dat een positieve houding niet meteen tot gedragswijziging leidt.  We hebben daarom enkele voortrekkers of 'ecodurvers' uitgenodigd die tonen dat het echt anders kan", zegt Kathleen Verhaert van Velt. "Ecodurvers kunnen gezinnen of bedrijven zijn die zich inzetten voor een milieuvriendelijke wereld. Zes ecodurvers of Velt-ambassadeurs kregen al de Velt-speld uitgereikt als dank voor hun ecologische inspanningen."

Een team van 15 vrijwilligers zal zich er de volgende jaren op toeleggen om zoveel mogelijk nieuwe Velt-ambassadeurs te vormen. "We motiveren onder meer het gezond tuinieren zonder kunstmest of pesticiden. Ook moet er gekozen worden voor diversiteit in de tuin, waardoor tijdens ieder seizoen bloeiende planten in de tuin mogelijk zijn. Verder werken we rond 'tuinieren in potten'. Een ander initiatief is de 'ecosmos', waarbij ecologisch broodbeleg centraal staat", vat Verhaert samen.

Meer info: Velt-campagne 'Word ecodurver'

Bron: Belga/eigen verslaggeving

Beeld: Velt

Volg VILT ook via