nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

23.08.2012 Velt wil nog meer gemeenschapstuinen opstarten

De Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren (Velt) reageert verheugd op de aankondiging van minister-president Kris Peeters dat 300.000 euro wordt uitgetrokken voor de inrichting en modernisering van volkstuintjes. Wekelijks kloppen één à twee burgers en besturen bij Velt aan omdat zij een volkstuin willen opstarten volgens de principes van ecologisch tuinieren. “De vraag is dus groot”, zegt Velt-directeur Jan Vannoppen.

De aangekondigde subsidies voor nieuwe volkstuintjes komen volgens Velt goed van pas om in te gaan op de vele vragen van groepen die een ecologische volkstuin willen starten. ‘Samentuinen’ heet dat bij de vereniging. De naam ‘samentuinen’ verwijst naar het belang van samenwerking en goede afspraken tussen de tuiniers. De groepen zijn kleiner, maar hechter dan in de klassieke volkstuincomplexen. Om hen te ondersteunen, is er de website www.samentuinen.org.

“Deze tuiniersgroepen zijn bijzonder dynamisch en vernieuwend”, verzekert Jan Vannoppen van Velt. “Ze helpen een antwoord te bieden op de uitdagingen waar steden en gemeenten vandaag voor staan. Samen tuinieren bevordert de gemeenschapszin, bezorgt werklozen een zinvolle daginvulling en is leerrijk voor kinderen en volwassenen. Kinderen ontdekken namelijk de oorsprong van hun voedsel, terwijl tuinieren bij volwassenen opnieuw een gegeerde vaardigheid is.”

Twee medewerkers van Velt geven advies voor de aanleg van de tuinen en voor de groepsvorming. In Limburg en Vlaams-Brabant werden de voorbije zes jaar 12 gloednieuwe ecologische volkstuinen ingericht en vier bestaande heringericht, samen goed voor 281 tuiniers. Elders in Vlaanderen is de ondersteuning momenteel beperkt tot enkele bezoeken en advies via telefoon en e-mail. Voor sommige groepen volstaat dat omdat ze getrokken worden door ervaren ecologische tuiniers.

Velt stelt zich tot doel om via samentuinen aan inclusie te werken: andersvaliden komen aan de bak in Zonhoven, in Diepenbeek komt er volgend jaar een volkstuin waar mensen met beperkingen terechtkunnen en in Vorselaar wordt samen met Welzijnsschakels gewerkt aan een volkstuin voor mensen in armoede.

De nieuwe financieringslijn voor volkstuinprojecten die minister-president Kris Peeters bekendmaakte, opent voor Velt perspectieven om op meer locaties in Vlaanderen begeleiding te geven. “Een goede coördinatie tussen alle betrokkenen is daarbij van groot belang”, benadrukt de vereniging, “evenals een coherente visie omtrent de rol die volkstuinen en stadslandbouwinitiatieven kunnen spelen op vlak van maatschappelijke ontwikkeling, gezondheid en voeding, groen in stad en dorp, klimaatneutraliteit, enz.”

Bekijk hier een Youtube-filmpje over Samentuinen.

Bron: eigen verslaggeving

Beeld: Velt-Leilekkerland

Volg VILT ook via