nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

28.04.2009 Verbreding Schipdonkkanaal bijna van de baan?

Bij Open Vld zijn de geesten over de verbreding van het Schipdonkkanaal helemaal gekanteld. Nu de liberalen zich tegen het project verzetten én ook de socialisten het niet zien zitten, is het volgens De Morgen erg onwaarschijnlijk geworden dat het omstreden infrastructuurproject ooit wordt uitgevoerd.

Open Vld ziet in een studie van de Gentse mobiliteitsexpert Georges Allaert een kans om de impasse te doorbreken. Allaert beschrijft daarin hoe weinig rendabel het verbredingsproject is. Het vervoer over zee en Westerschelde tussen Zeebrugge en Antwerpen, in combinatie met extra spoorlijnen naar en van Zeebrugge, zou de haven niet alleen beter maar ook goedkoper kunnen ontsluiten.

Bij de top van de Open Vld valt te horen dat het nu weinig waarschijnlijk is dat de verbreding er effectief komt, want ook de socialisten zijn tegen. In hun durfplan zetten ze het op de lijst van "ongewenste projecten". Toch was Vlaams sp.a-vicepremier Frank Vandenbroucke maandag behoedzaam in zijn uitlatingen. Hij hield het erop dat het dossier "nog niet rijp is".

Die voorzichtige uitspraak heeft allicht te maken met het feit dat de drie Vlaamse regeringspartijen afgesproken hebben om voor de verkiezingen niet meer te communiceren over het delicate dossier. Desondanks is het niet uitgesloten dat Vlaams minister van Openbare Werken Hilde Crevits (CD&V) nog vóór de verkiezingen een advies formuleert. Wat dat zal worden, is niet duidelijk: de voorzitter van de Zeebrugse haven is een CD&v'er, maar Crevits staat ook onder zware druk van Boerenbond.

Enkele weken geleden belegden Natuurpunt, Bond Beter Leefmilieu en Boerenbond een gezamenlijke persconferentie om aan te stippen dat de kosten van een verbreding onderschat worden en dat het project een te grote impact heeft op de natuur en de landbouw rond het Schipdonkkanaal.

Bron: De Morgen

Volg VILT ook via