nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

 

26.04.2010 Vervuild bijenvoer uit België velt bijen in Friesland

Door vervuild bijenvoer uit België zijn de afgelopen winter vele honderden bijenvolken in het noorden van Nederland gedood. Beroepsimkers verloren honderden volken, maar ook kleinere imkers hadden te maken met grote sterfte. Dat schrijft het Friesch Dagblad. De oorzaak is het suikerwater Sint-Ambrosiussiroop Fructobee van de Belgische exporteur De Bijenhof in Bissegem, bij Kortrijk.

Imkers gebruiken suikerwater om hun bijen 's winters bij te voeren. Analyse van monsters wijst uit dat het gehalte van de stof hydroxymethylforfural (HMF) in het bewuste bijenvoer veel te hoog is.

"Voor de fabricage van de siroop gebruikt de Bijenhof kristalsuiker, water en citroenzuur", verzekert bedrijfsleider Pascal Debouverie in een eerste reactie. "In ieder bijenhandboek kunt u lezen dat dat het recept is".

Wellicht is bij de productie de temperatuur tot boven de zeventig graden opgelopen, wat het HMF-gehalte kan verhogen, geeft de bedrijfsleider als mogelijke verklaring. Voor mensen is HMF niet schadelijk. Het wordt bijvoorbeeld veel gebruikt bij de productie van frisdranken.

Bron: Belga

Volg VILT ook via