nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

16.10.2013 Vlaamse tuinbouwer zorgt voor 150 jobs in Nederland

Tuinbouwer Verenigde Groenten Tuinders uit het Antwerpse Rijkevorsel gaat in Zeeuws-Vlaanderen, net over de grens bij het Oost-Vlaamse Zelzate, een nieuwe vestiging uit de grond stampen. De bouw van de serres moet binnenkort starten, het doel is om eind 2014 met de kweek van paprika's te starten. Het project moet 150 nieuwe arbeidsplaatsen opleveren, zo meldt Zeeland Seaports dinsdag.

Zeeland Seaports baat de havens van Vlissingen en Terneuzen uit. Het is ook een van de partners achter Glastuinbouw Zeeuws-Vlaanderen, een project voor serreteelt nabij het havengebied van Terneuzen. Verenigde Groenten Tuinders (VGT), gevestigd in Rijkevorsel, koopt 40 hectare in de Autrichepolder. Daar zal het in totaal 30 hectare aan serres bouwen. De serres zullen gebruikmaken van de restwarmte en rest-CO2 van een lokale kunstmestfabriek, een concept dat werd uitgewerkt in samenwerking met biomassa-energiebedrijf Viktor Goes Green.

VGT ontstond in 2004 toen vier tuinders de handen in elkaar sloegen. Voor de activiteit in Nederland versterkt een vijfde Belgische ondernemer hun rangen, aldus Zeeland Seaports. De nieuwe serres zullen de productie bij VGT zeer gevoelig opdrijven: het bedrijf beschikt momenteel over 15 hectare serre voor rode en gele paprika, uitgerust met warmte-krachtkoppeling, rookgasreinigers en zonnepanelen. "Ook op de nieuwe vestiging zal er duurzaam en maatschappelijk verantwoord geteeld worden", verzekert mede-initiatiefnemer Koen Neyens.

Bron: eigen verslaggeving/Belga

Beeld: Viktor Goes Green

Volg VILT ook via