nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

29.09.2011 "Vlaming drinkt eerder te weinig dan te veel melk"

Uit GfK-onderzoek blijkt dat de gemiddelde Vlaming dagelijks bijna één glas melk verbruikt. Heel wat minder dan de drie tot vier glazen zoals aangegeven in de actieve voedingsdriehoek, die de basis is voor een evenwichtige en gevarieerde voeding. "Het is dus fout te veronderstellen dat Vlamingen (te) veel melk drinken", verklaart VLAM, die melk als basisvoedingsmiddel onder de aandacht houdt.

Zuivel heeft een belangrijke plaats in de actieve voedingsdriehoek, een initiatief van het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie. De actieve voedingsdriehoek is opgesteld op basis van de voedingsaanbevelingen van de Belgische Hoge Gezondheidsraad. De Gezondheidsraad bevestigt dat zij melk en zuivelproducten als een zeer interessante voedingsbron van calcium beschouwt.

Calcium uit water en bepaalde groenten en noten kunnen de voeding verder aanvullen, maar daarvan is een groter volume nodig om tot dezelfde calciumopname te komen. "Bovendien is zuivel niet alleen een natuurlijke bron van calcium, maar ook van hoogwaardige eiwitten en van de vitaminen B2 en B12. Melk bevat van nature eveneens een hoeveelheid vet en verzadigde vetzuren, variërend naargelang de soort melk", aldus het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM).

Daarom wordt aangeraden om drie tot vier glazen of 450 tot 600 ml melk en melkproducten per dag te nemen. "Halfvolle en magere melkproducten verdienen de voorkeur. Zo blijft de inname van vet en verzadigde vetzuren beperkt", weet VLAM. Wie geen zuivel gebruikt, doet volgens de organisatie best een beroep op verrijkte voedingsmiddelen of supplementen.

De aanbevolen hoeveelheid melk en melkproducten voorziet in ongeveer twee derden van de aanbevolen hoeveelheid calcium. "Die is essentieel voor een optimale botontwikkeling bij kinderen en adolescenten, maar ook voor een goed onderhoud ervan op volwassen en oudere leeftijd", luidt het.

Bron: eigen verslaggeving

Volg VILT ook via