Voedingsindustrie voelt zich miskend in GLB-debat

De Europese sectorfederatie van de voedingsindustrie (FoodDrinkEurope) en de Europese vakbond voor de voeding-, landbouw- en toerismesector (EFFAT) roeren zich in het debat over het gemeenschappelijk landbouwbeleid. In een gezamenlijk visiedocument sommen ze een aantal prioriteiten op voor het GLB.
30 juli 2012  – Laatste update 4 april 2020 15:06
Lees meer over:

De Europese sectorfederatie van de voedingsindustrie (FoodDrinkEurope) en de vakbond voor de voeding-, landbouw- en toerismesector (EFFAT) roeren zich in het debat over het gemeenschappelijk landbouwbeleid. In een gezamenlijk visiedocument vragen ze de Europese Unie om via het GLB bij te dragen aan voedselkwaliteit, de EU2020-strategie, innovatie en het beter functioneren van de voedselketen.

De voedingsindustrie in de EU verwerkt 70 procent van de landbouwproducten die in de 27 lidstaten geproduceerd worden. Voor de verwerkers is het belangrijk om tegen een competitieve prijs toegang te hebben tot voldoende en kwaliteitsvolle landbouwproducten. Omgekeerd is het succes van de landbouwsector nauw verbonden met het goed presteren van de voedingsindustrie.

De verwerkers van voeding en de vakbond voor de voeding-, landbouw- en toerismesector scharen zich daarom achter de vraag van de landbouwsector om voldoende steun vanuit Europa voor primaire productie. Ze onderschrijven dat een duurzaam producerende landbouwsector, voedselveiligheid, werkgelegenheid op het platteland en behoud van het landschap belangrijk zijn.

De hervorming van het Europees landbouwbeleid heeft een impact op de voedingsindustrie zodat beide federaties zeven bekommernissen opsommen. De kwaliteit en veiligheid van voedselproducten is voor hen van het grootste belang. Daarom pleiten ze voor Europese steun voor opleidingen voor landbouwers. Belangrijk is ook dat de EU de kwaliteit van de eigen voedingswaren in binnen- en buitenland in de verf zet.

"De hervorming van het GLB dient zich in te schrijven in de EU2020-strategie", menen FoodDrinkEurope en EFFAT, "wat moet resulteren in een productieve en milieuvriendelijke landbouwsector die mensen onder goede voorwaarden tewerkstelt." Zij vragen een heldere analyse van de impact van de drie vergroeningsmaatregelen die de Commissie voorstelt. De vraag om coherentie tussen de verschillende Europese beleidsdoelstellingen (EU2020, Horizon 2020, handel, tewerkstelling, hulpbronnengebruik, enz.) sluit daarbij aan.

De nieuwe accenten die in pijler twee van het GLB worden gelegd, vallen in de smaak. Als het om innovatie gaat, vragen de Europese voedselverwerkers om ook de organisatie van productie en de logistiek van productie en verwerking in het vizier te nemen. Een goede verstandhouding in de keten is van bijzonder belang. Daarom worden de inspanningen voortgezet binnen het High Level Forum for a Better Functioning Food Supply Chain.

De extra steun voor jonge boeren kan op de goedkeuring van beide federaties rekenen. Ze beseffen dat het voor jonge boeren belangrijk is om toegang te hebben tot krediet en grond. Tot slot vragen beide organisaties om beter geraadpleegd te worden bij het uittekenen van het Europees landbouwbeleid na 2013. Vakbond en verwerkers zijn van mening dat ze over het hoofd gezien zijn bij de impactanalyse en ze lijken daar helemaal niet gelukkig mee.

Meer info: Joint Statement on the CAP Reform

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek