Voedselagentschap inspecteert couperen schapenstaarten

De staart van schapen hoeft niet altijd te worden gecoupeerd om larvenziekte of myasis te voorkomen. Toch stelt het Voedselagentschap vast dat dit nog te vaak gebeurt, en niet altijd zoals het hoort. Daarom wordt het couperen van schapenstaarten vanaf nu een specifiek aandachtspunt tijdens de inspecties.
4 juli 2013  – Laatste update 4 april 2020 15:11
Lees meer over:

De staart van schapen hoeft niet altijd te worden gecoupeerd om larvenziekte of myasis te voorkomen. Toch stelt het Voedselagentschap vast dat dit nog te vaak gebeurt, en niet altijd zoals het hoort. Daarom wordt het couperen van schapenstaarten vanaf nu een specifiek aandachtspunt tijdens de inspecties. De dienst Dierenwelzijn van de FOD Volksgezondheid helpt schapenhouders met tips om larvenziekte te voorkomen.

Om larvenziekte bij schapen te voorkomen, moeten de dieren tijdig geschoren worden en hun achterhand moet proper zijn. Daarom is het belangrijk om diarree te voorkomen. “Geef uw schapen dus schrale voeding en een goede wormbehandeling”, adviseert de dienst Dierenwelzijn. Schapenhouders die toch myasis bij hun dieren opmerken, moeten hun dierenarts raadplegen.

Het is aangeraden om elke dag de dieren te controleren zodat de ziekte al in een vroeg stadium kan worden opgespoord. Dieren die onrustig zijn, regelmatig aan dezelfde plek bijten en stukjes wol uittrekken, zijn mogelijk besmet. Bij dieren die al langer ziek zijn, is er soms een donkere vochtafscheiding in de vacht waar te nemen.

“Als schapenfokker kan u het risico op larvenziekte verkleinen door niet te kweken met dieren die ernstig door myasis zijn aangetast. Zo hebt u minder kans om ziektegevoelige dieren te kweken. Bij langstaartige rassen kan er gericht op kortere staarten worden gefokt om het couperen overbodig te maken.

Als couperen toch nodig blijkt, dan is het belangrijk om de schapen niet op te zadelen met gezondheidsproblemen, onnodige pijn of ongemak. “Couperen is een pijnlijke ingreep voor het dier en kan een tijdelijke groeivertraging of een anusprolaps veroorzaken. Dit laatste komt vooral voor als de staarten te kort worden gecoupeerd”, sensibiliseert de FOD Dierenwelzijn.

De ingreep moet dan ook verplicht door een dierenarts worden uitgevoerd. Enkel ooien mogen worden gecoupeerd, en dit op voorwaarde dat de vagina bedekt blijft. Het gebruik van rubberen ringetjes om de staart te doen afsterven, is verboden.

Dit punt werd al gecontroleerd tijdens de controles op schapenbedrijven maar voor de inspecteurs van het FAVV zal het couperen van de staart bij schapen vanaf nu ook een specifiek aandachtspunt zijn tijdens de controles in het slachthuis.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek