nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

 

21.04.2011 Vogelgriep uitroeien vergt nog tien jaar of langer

Het zal zeker nog tien jaar of langer duren vooraleer het hoogpathogene vogelgriepvirus uitgeroeid is in de zes landen waar de ziekte nog voorkomt, verklaart de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO). Op zijn hoogtepunt in 2006 trof het H5N1-virus de pluimveestapel van 60 landen. Momenteel kampen Bangladesh, China, Egypte, India, Indonesië en Vietnam nog met vogelgriep.

Het rapport van de FAO geeft elk land specifieke aanwijzingen over hoe ze de komende vijf jaar het virus moeten aanpakken. Het gaat vooral om de verzameling en analyse van informatie, ziektepreventie en risicoverlaging. "Landbouwers en andere private actoren in de pluimveeketen hebben de sleutel in handen", luidt het. Maar tegelijk wordt opgeroepen tot overheidsingrijpen.

De FAO en de Wereldorganisatie voor Dierengezondheid (OIE) werkten een internationale strategie uit voor de preventie en bestrijding van vogelgriep. De strategie vereist een goede werking van de dierengeneeskundige diensten, een engagement van de pluimveeketen, een duurzaam politiek engagement en tussentijdse maatregelen zoals vaccinaties. Tot nu toe werd dit programma uitgevoerd in 170 projecten in meer dan 130 landen.

Meer info: FAO-rapport 'Approaches to controlling, preventing and eliminating H5N1'

Bron: Belga/eigen versslaggeving

Volg VILT ook via