Wat is salmonella?

Salmonella is een infectie die veroorzaakt wordt door een bacil van het Salmonella-geslacht. Een infectie door deze bacteriën kan beperkt blijven tot het darmkanaal. In sommige gevallen komt de bacterie ook terecht in de bloedsomloop, waardoor ze andere lichaamsdelen bereikt.
15 december 2000  – Laatste update 4 april 2020 14:25
Salmonella is een infectie die veroorzaakt wordt door een bacil van het Salmonella-geslacht. Een aantal varianten berokkent schade aan de mens, andere varianten doen dat niet. Een infectie door deze bacteriën kan beperkt blijven tot het darmkanaal. Maar in andere gevallen komt de bacterie terecht in de bloedsomloop, waardoor ze andere lichaamsdelen bereikt.

Symptomen en diagnose

De symptomen verschillen sterk van persoon tot persoon. Ze treden op tussen de 12 en 72 uren na inname van gecontamineerd voedsel of water. De infectie sleept 4 tot 7 dagen aan. De meeste patiënten vertonen 2 of meer van de volgende symptomen: hevige hoofdpijn, krampen, buikloop, buikkrampen, braakneigingen, lage koorts en misselijkheid. Sommige patiënten vertonen geen symptomen, maar slaan de bacterie op in hun darmflora. Ze dreigen op die manier de bacterie door te geven aan anderen.

Overdracht

Salmonella-bacteriën overleven in het darmkanaal van mens en dier. Ze kunnen overgedragen worden door het eten van besmet voedsel. Gecontamineerde voeding verschilt qua uitzicht en geur niet van gezond voedsel. Vaak is de besmetting van dierlijke oorsprong. Niettemin kunnen zelfs groenten gecontamineerd worden door salmonella. Interpersoonlijke overdracht is niet uitgesloten. Een besmet persoon kan de bacterie doorgeven bij een gebrek aan goede hygiëne. Zo kan bijvoorbeeld een gecontamineerde voedselhandelaar de bacterie overdragen waneer hij/zij de handen niet wast na de stoelgang en vóór de behandeling van het voedsel.

Behandeling

Ernstige vormen van salmonella-contaminatie kunnen aanleiding geven tot hospitalisatie. In de meeste gevallen kunnen de patiënten thuis behandeld worden. Een symptomatische behandeling met Tylenol of een gelijkaardig geneesmiddel om pijn en koorts te bestrijden, is vaak afdoende. Antibiotica kunnen de infectie verlengen in plaats van ze te genezen. Veel rust, kleine maaltijden via een progressief dieet en een goed verluchte verblijfplaats dragen er toe bij dat de patiënt zich binnen de week weer beter voelt.

Preventie en controle

Een goede persoonlijke hygiëne biedt de beste bescherming tegen salmonella. Een salmonellabesmetting hoeft immers niet zijn oorsprong te vinden op de boerderij, maar kan ook onstaan in het slachthuis of in de eigen keuken. Was in ieder geval de handen na de stoelgang en vóór de voedselbereiding. En weet dat de salmonellabacterie niet overleeft in vlees dat goed gebakken of gebraden is. Voorkomen is alleszins beter dan genezen. Sommige patiënten worden immers chronische dragers van salmonella en in uitzonderlijke gevallen veroorzaakt de bacterie chronische gewrichtsontsteking.

Lees ook het themadossier "Hygiëne van levensmiddelen"

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek