nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

02.08.2012 Weer zit voorlopig tegen voor maïs- en aardappelteelt

Het natte voorjaar en de matige zomer dreigen nefast te worden voor de maïs- en aardappeloogst. Dat deelt persagentschap Belga mee na contact met het studiebureau van Boerenbond. Pas in het najaar kan de balans echt opgemaakt worden. Zo bleek de gerstoogst nog mee te vallen dankzij het late zomeroffensief eind juli. "Het is geen topper maar de opbrengsten zijn normaal", verklaart Boerenbond.

"We hebben veel regen gehad, afgewisseld met hoge temperaturen. Daardoor hebben ziektes en schimmels zich kunnen ontwikkelen bij aardappelen", zegt François Huyghe van de studiedienst van Boerenbond. Met een adequate bestrijding zouden er weinig problemen zijn, maar daarvoor waren de velden te nat."

Ook bij maïs verloopt de teelt niet zoals gewenst. "Op sommige plaatsen is het goed, maar we zien ook veel schade. Er zijn grote verschillen merkbaar", zegt Huyghe. Zijn collega en verantwoordelijke voor West-Vlaanderen Oscar Wullepit beaamt dat er problemen zijn door de late zaai en lage temperaturen.

Beide vinden het echter te vroeg om zich in cijfers uit te drukken. "Pas in het najaar zullen we de balans kunnen opmaken", klinkt het.

Bron: Belga

Volg VILT ook via