nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

08.06.2006 Wervel laat stedelingen proeven van boerenbuiten

Heeft de kritische Antwerpenaar nog affiniteit met de boerenbuiten? Twee jaar geleden bracht Wervel de landbouw naar 't Stad door op het Falconplein een biomarkt te organiseren. Omgekeerd kregen de Antwerpenaars dit jaar al drie keer de kans om met een bus op 'Boerentoeren' te gaan. De formule breidt nu uit naar andere steden: zaterdag kunnen de Gentenaars gaan rondneuzen op twee boerderijen.

Wervel bestaat uit basis- en themagroepen die onafhankelijk van elkaar werken. De vereniging stond in 1996 al mee aan de wieg van de vzw Voedselteams. "De Antwerpse basisgroep is klein, maar zeer actief", zegt mentor Luc Vankrunkelsven. "In 2004 brachten ze de boer naar het Falconplein. Nu is het een aparte organisatie die er elke eerste zondag van de maand de biomarkt organiseert. Sinds vorig jaar worden door Wervel vanaf de Boerentoren bussen ingelegd om de consument bij de boer te krijgen".

"Het initiatief was een gok, maar met wat publiciteit kregen we de bussen overvol", aldus Vankrunkelsven. "Nu stellen we met plezier vast dat onze andere basisgroepen de Boerentoeren beginnen te kopiëren. Bedoeling van het initiatief is dat we de mensen laten ontdekken hoe creatieve landbouwers er in slagen om te overleven op het platteland. We hopen met ons getoer begrip en respect te laten opborrelen bij de onwetende consument".

Zaterdagochtend vertrekt een bus aan het Gentse Sint-Pïetersstation om in het kader van de Bioweek twee biologische landbouwbedrijven te bezoeken. Later dit jaar worden ook nog bussen ingelegd vanuit Leuven en Kortrijk.

Bron: eigen verslaggeving

Volg VILT ook via